Nytt EU-förslag: Enbart återvinningsbara batterier

Publicerad

Om fyra år ska alla batterier som säljs i EU vara mer klimatvänliga och återvinningsbara. Det nya förslaget från EU-kommissionen är inte bara en del i den gröna omställningen utan också ett viktigt stöd till batteriindustrin i Europa.

– Här finns också ett viktigt industripolitiskt element. För att Europa ska vara konkurrenskraftigt när det gäller hållbar teknik så blir batteriet alldeles avgörande, säger Christian Danielsson, chef på EU-kommissionens Sverigekontor.

Enligt förslaget till ny lag, ett EU-direktiv, ska en gräns för hur mycket koldioxid som går åt för tillverkning och transport av ett batteri förhandlas fram. Efterfrågan på batterier framförallt till fordon växer kraftigt samtidigt som ett dussin stora batterifabriker planeras i EU-länderna.

Sätts gränsen snävt så kan nya lagen hindra batterier från Kina och andra asiatiska länder att exporteras hit. Varvid de europeiska fabrikerna skulle få en fördel.

– På det här sättet skapar man en ram för europeisk tillverkning. Det blir hållbart och man understödjer den europeiska möjligheten att bli starka när det gäller batteritillverkning, säger Christian Danielsson, chef på EU-kommissionens Sverigekontor.

”Optimistiskt – men görbart”

2030 måste 70 procent av alla batterier samlas in, enligt samma lagförslag. I dag samlas endast 45 procent av EU:s batterier in och återvinns. Nya batterier kommer dessutom behöva innehålla en viss andel återvunnet material. På så sätt hoppas man undvika att allt måste hämtas ur gruvor. Också Europas återvinningbransch, som ska återvinna och även återanvända de nya batterierna, står inför stora investeringar.

– Kina har kommit längre inom återvinning av lithium-jon-batterier än Europa idag. Utifrån EU-kommissionens förslag till direktiv så måste vi vara ikapp om fyra år, säger Rasmus Bergström på Stena Recycling.

Är det optimistiskt?

– Det är optimistiskt, men görbart, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.