Upprustningen av försvaret måste gå fortare – annars riskerar vår säkerhet att hotas, enligt försvarsministern. Ett område där Sverige ligger efter och behöver ta snabba kliv framåt är användningen av drönare.
I ett hemligt projekt det senaste året har nu Försvarsmakten, FMV och FOI tillsammans med Försvarsdepartementet och Saab snabbutvecklat en ny drönarsvärmsteknik som framöver ska användas i armén.
Med hjälp av inköpta kommersiella drönare som försetts med ny mjukvara av Saab ska det nu bli möjligt för en enskild soldat att själv operera en svärm på uppemot hundra drönare.
– Det som enligt vår utredare annars hade tagit omkring fem år, har nu gått att göra på ett år, säger försvarsminister Pål Jonson om projektet, under den årliga Folk och försvar-konferensen i Sälen.
Den nya typen av drönarsvärm kommer att testas under militärövningen Artic Strike om drygt en månad. Planen är sedan att den nya tekniken ska införas i armén under året, och att krigsförband med såväl anställda som värnpliktiga kommer att utbildas på den.
Bilda svärmar
Enligt försvarsministern handlar det om att kunna ta vanliga drönare av olika storlekar och göra så att de kan bilda svärmar och autonomt utföra olika typer av uppdrag, bland annat spaning och övervakning.
– Exempel på det kan vara att hitta, lokalisera och identifiera fientliga objekt. Drönarna i svärmen kan själva dela upp uppgifterna mellan sig. De åker hem och laddar batterierna när det behövs och sen återgår de till uppgiften, säger Jonson.
Kan bära bomb
Men programvaran kan också kompletteras, till exempel så att drönarna kan bära vapenlast, det vill säga en bomb, för att angripa fientliga mål.
Även arméchefen Jonny Lindfors och Micael Johansson, vd för Saab, medverkade vid pressträffen. Enligt arméchefen har man bland annat dragit lärdomar av kriget i Ukraina där förändringstakten är hög.
– Det unika är inte själva drönaren utan att vi kan uppdatera och fortsätta vara relevanta, säger Jonny Lindfors.