Klockan nio på onsdagsmorgonen inleds årets första partiledardebatt, och det i en helt ny politisk terräng. Den rekordsvåra regeringsbildningen har splittrat de gamla blocken och utlöst infekterade konflikter, inte minst emellan de fyra Allianspartierna.
Hur Allianspartierna nu kommer att agera mot varandra kommer att vara bland de mest intressanta under debatten, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
– När de fortfarande var en allians tog man aldrig replik på varandra, nu har man förberett sig för att göra det om debatten kräver det, säger hon i Morgonstudion.
S kan vänta sig kritik
Men även på vänstersidan väntas tuffa ord. Marmorstein är nyfiken på hur Stefan Löfven (S) hanterar kritik från Vänsterpartiet, utifrån den långa kravlista som C och L ställde upp för att släppa fram Löfven som statsminister.
– Där kommer Jonas Sjöstedt att angripa Stefan Löfven för de punkter i det 73-punktsprogrammet som går stick i stäv med det S gick till val på, alltså uppluckrat anställningsskydd och marknadshyror i nyproduktion, säger hon.
Liknande kritik kan också komma från SD-ledaren Jimmie Åkessons håll. Löfven får vara ”beredd på en hel del rallarsvingar”, enligt Marmorstein, något han dock bör har vant sig vid, vid detta laget.
– Så var det även under förra mandatperioden och nu slipper han ju att Centerpartiet och Liberalerna pekar ut honom som huvudfiende så på det sättet så blir det lite lättare.
Infekterat i Alliansen
För Centerpartier och Liberalerna kommer det viktigaste vara att lyfta fram sina sakpolitiska segrar i överenskommelsen med Löfven, att de har uppnått mer än att bara hålla SD borta från inflytande. Förhållandet till M och SD är fortfarande infekterat, säger Elisabeth Marmorstein.
– Centerpartiet och Liberalerna kan svårligen hävda att de är i opposition när de har ett såhär nära samarbete med regeringen.