SVT:s Peter Rawet kommenterar räntebeskedet från Riksbankens Stefan Ingves Foto: SVT / Thommy Tengborg, TT

Nytt räntebesked i dag

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på minus 0,25 procent. SVT:s ekonomireporter Peter Rawet tror att det kan komma besked senare om sänkning av räntan eftersom ekonomin är svag, enligt hans bedömning.

På onsdagsförmiddagen lämnade Riksbanken årets första penningpolitiska rapport. Riksbanken lämnar räntan oförändrad på minus 0,25 procent.

”Konjunkturutvecklingen i Sverige och omvärlden har gått in i en fas med lägre tillväxt. Även om tillväxten dämpas är konjunkturen fortsatt stark” skriver Riksbanken i sin nya prognos.

Beslutet om reporäntans nivå gäller från 20 februari 2019.

Men SVT:s ekonomireporter Peter Rawet tror på en sänkning av räntan eftersom ekonomin är svag, enligt hans bedömning.

– Nästa steg som Riksbanken tar kan bli en sänkning, säger Peter Rawet.

Höjningen

Strax före jul meddelade Riksbanken att den skulle höja reporäntan från minus 0,50 procent till minus 0,25 procent.

Det var första höjningen av styrräntan sedan 2011 och gäller från 9 januari 2019.

Då var Riksbankens prognos att nästa höjning sannolikt skulle ske under andra halvåret 2019. Riksbanken står fast vid sin bedömning i februari.

”Liksom i december indikerar prognosen att räntan höjs igen under andra halvåret 2019, under förutsättning att konjunktur- och inflationsutsikterna står sig”, skriver Riksbanken.

Höga skulder

Riksbanken betonar hushållens höga skuldsättning.

”Viktigt med åtgärder för att minska riskerna med hushållens skuldsättning. De svenska hushållen är högt skuldsatta och därmed känsliga för ändrade ekonomiska förutsättningar, som stigande räntor eller högre arbetslöshet.”

Minus sedan 2015

Reporäntan, som styr boräntorna, har varit under noll procent sedan februari 2015. Orsaken är trögheten i ekonomin efter finanskrisen.

Fakta reporäntan

  • Reporäntan är Riksbankens styrränta sedan 1994.
  • Reporäntan är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken.
  • Den penningpolitiska rapporten publiceras sex gånger om året.
  • Rapporten beskriver de överväganden Riksbankens direktion gjort när de kommit fram till vad som är en lämplig penningpolitik.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.