De flesta personer drar reflexmässigt bort sin hand när de till exempel sticker sig på ett vasst föremål eller bränner sig på en varm spisplatta. Att känna smärta när kroppen kommer i kontakt med föremål som kan orsaka vävnadsskada är kroppens sätt att skydda sig.
Nu har forskare vid Karolinska institutet, KI, upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av de här smärtorna och andra farliga retningar från omgivningen. Upptäckten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.
– Tidigare har man trott att smärta har startat från nervtrådar i huden, men vi har upptäckt att det också finns en annan celltyp som känner av omgivningen och reagerar på smärta, säger Patrik Ernfors, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska institutet, och huvudansvarig för studien.
”Äntligen bevisat det”
Det sensoriska organet består av celler som tillsammans bygger upp ett vävliknande organ under huden och är känsligt för smärtsam mekanisk påverkan. När sticken och slagen aktiverar organet leder det till elektriska impulser i nervsystemet som leder till reflexreaktioner och personen känner smärta.
– De ligger som långa utskott, en väv, i huden. Jag tycker att både deras utseende och hur det fungerar är spännande, säger Patrik Ernfors.
Hur känns det nu?
– Vi har forskat på det här i fem år, så vi har känt till den här celltypen länge, men nu har vi äntligen bevisat det. Så för oss är det inte ett avslut utan snarare en början på att få reda på mer, säger Patrik Ernfors.
”Kan få betydelse”
KI-forskarna har också gjort experiment där de stängt av organet och såg då att möjligheten att känna av mekanisk smärta minskade. Patrik Ernfors hoppas att upptäckten ska få betydelse för förståelsen kring kronisk smärta.
– Det öppnar upp för väldigt många spännande frågor som vi hoppas få vara med och svara på. Förstår vi hur smärta uppstår kan vi kanske också förstå vad som orsakar kronisk smärta. Ett nästa steg är sedan att kunna ta fram läkemedel för de som drabbas av konstant smärta, säger Patrik Ernfors.