Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Sundbergs tomater blev förgiftade av ekologisk växtnäring. Foto: Marco Nilsson/SVT

Ogräsmedel i jordbruket förstör hobbyodlarnas växter

Publicerad

Trots larm om att jordbrukares användning av ogräsmedel med pyralider förstör hobbyodlares växter används fortfarande tonvis med pyralider inom jordbruket. Försäljningen av den vanligaste sorten, klopyralid, har ökat med 74 procent sedan 2014.

Efter att Marie Sundberg hade använt en ekologisk växtnäring förstördes ett 60-tal grönsaksplantor för henne. De förgiftades av pyralider, som är en grupp bekämpningsmedel som används mot ogräs i raps- och spannmålsodlingar och som även följer med in i ekologisk jord- och växtnäring.

– Jag blev förtvivlad förstås eftersom jag såg fram mot en odlingssäsong. Jag skulle vara ute i god tid i år, säger hon.

Ökad försäljning av klopyralid

Förra sommaren slog Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) larm om problemet och krävde ett stopp för pyralider i ogräsmedel.

– Det är viktigt att bönderna kan odla, men jag tycker också att det är viktigt att fem miljoner fritidsodlare kan odla hemma i sina trädgårdar utan att få in gifter som de inte vill ha där, säger Ulrica Otterling, vice ordförande i FOR.

Kemikalieinspektionens data visar att försäljningen av den mest använda pyraliden, klopyralid, har ökat med 74 procent sedan 2014. Under 2022 såldes 15 ton klopyralid. Och trots att det motsvarar en minskning med 9 procent jämfört med året innan, används det fortfarande tonvis med pyralider inom det svenska jordbruket.

Även producenter drabbas

Det drabbar inte bara fritidsodlare utan även producenter av växtnäring, gödsel och jord.

– Därför har vi fått göra andra saker som att dra ner på näringen eller att ersätta med mineralgödsel till exempel, säger Pia Holmberg, ordförande i branschföreningen Svensk torv.

EU och Kemikalieinspektionen har inga planer på att förbjuda klopyralid. Men man har skärpt reglerna så att växtmaterial från en gröda som har behandlats med vissa pyralidmedel inte får säljas eller ges bort för att användas i till exempel växthus eller som täckmaterial för växter.

– Det är tråkigt att grönsakerna skrumpnar och inte växer som de ska, men det är inte farligt att äta dem, säger Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.