Svenskar spenderar allt mer på egen säkerhet – här patrullerar väktare i villaområde

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar lägger allt mer resurser på egen säkerhet och på flera platser anlitas nu vaktbolag för att patrullera och öka tryggheten i bostadsrättsföreningar och villaområden. Men utvecklingen möter kritik från experthåll.

Helena Nordberg i Täby i norra Stockholm är nöjd med den tjänst som hon och de andra i villaföreningen gått ihop och finansierat. För några år sedan inträffade en rad inbrott på kort tid i området, och grannskapet bestämde sig därför för att hyra in ett privat vaktbolag. 

– Det ger en känsla av trygghet i alla fall, att det patrulleras och att det finns dekaler. Alltid skrämmer det bort någon, säger Nordberg. 

Siffror från föreningen Säkerhetsbranschen visar att svenskar spenderar allt mer på egen trygghet. Till exempel har antalet installerade hemlarm hos privatpersoner ökat från drygt 400 000 till över 630 000 mellan åren 2012 och 2019.

Upplevd otrygghet spelar in

Enligt Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen, beror utvecklingen på den ökade upplevda otryggheten.

– Det kan vara allt från att man skickar med ett överfallslarm eller en gps-klocka med sina barn när de är ute. Men också att man har hemlarm eller beställer patrullerande vakter i sitt område, säger han.

Förfrågningar ungefär en gång per dygn

Ett företag som sett en ökad efterfrågan är Larm Assistans Sverige, bland annat vad gäller vakter i villaområden. Det finns inga nationella uppgifter som stödjer det, men enligt företagets vd Harald Paulsson har det ökat de senaste åren. Han berättar att hans företag för ett par år sedan åkte ut till cirka tio bostads- och villaområden, men att det i dag är över femtio.

– Det har ökat, man kan till och med använda ordet eskalerat. Vi får förfrågningar ungefär en gång per dygn i olika kategorier, säger Paulsson. 

Kritik mot utvecklingen

Men det finns kritiker mot utvecklingen. Den politiskt oberoende organisationen Stiftelsen Tryggare Sverige menar att problemet är avsaknaden av en lokal och närvarande polis. 

– Jag har stor respekt för kommuner och andra aktörer som upphandlar och köper tjänster på det här sättet. Men vi måste ta en diskussion om det är en sådan utveckling vi vill ha, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige och fortsätter:

– Det har skett en privatisering av våldsmonopolet i någon mening där vi ser en överglidning från den statliga polisen till olika privata aktörer.

Den här texten har ändrats sedan den publicerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.