ILGA Europes årliga rapport visar en oroande utveckling för hbtqi-personers rättigheter i Europa. Det gäller bland annat ökad utsatthet för trakasserier, hatbrott och hets mot folkgrupp. Enligt RFSL ser de en liknande utveckling i Sverige.
– Till exempel skulle regeringen presentera en ny könstillhörighetslag nu till våren 2021, men på grund av pandemin är det inte möjligt. Det här är det största nederlaget vi kan tänka oss, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.
Ökad isolering
På grund av pandemin har olika tillställningar och prideparader tvingats ställas in, vilket har bidragit till ökad isolering.
– Vi ser mer ensamhet. Vi ser en ökad utsatthet när det gäller till exempel våld i hemmet, säger Deidre Palacios.
Deidre Palacios säger att transpersoner dessutom är särskilt utsatta i samhället. En undersökning gjord av ILGA Europe och Pess for Change visar att risken för transpersoner att utsättas för hatbrott är ungefär tre gånger större än för andra hbtqi-personer.
Sveriges utveckling har stagnerat
Deidre Palacios säger att det finns mycket som kan göras för att förbättra hbtqi-personers rättigheter i Sverige. ILGA Europes rapport visar att Sverige är ett av de länderna som har stagnerat i utvecklingen.
– Vi kommer inte längre. På en europeisk rankning ligger vi ungefär på en tionde plats. Vi tycker inte att det är tillräckligt, Sverige kan bättre. Sverige måste vara i framkant för arbetet med mänskliga rättigheter och hbtqi-personers rättigheter, och då måste man ha lagar och rättigheter därefter, säger Deidre Palacios.
Se Deidre Palacios svara på tre frågor om hbtqi-personers utsatthet i klippet ovan.
FAKTA ILGA EUROPE
ILGA Europe (International Lesbian, Gay, Transgender and Intersex Association) publicerar årligen en rapport om hbtqi-personers rättigheter i Europa. De baserar sin rapport på hbtqi-lagstiftningen i europeiska länder.
I sin rapport hänvisar de även till andra undersökningar. Till exempel Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter som har gjort en undersökning med 140.000 hbtqi-personer som publicerades den 14 maj 2020.
ILGA Europe har även tagit del av EU-kommissionens undersökning ”Countering illegal hate speech online”. EU-kommissionen har undersökt hur mycket hot och hat som riktas mot hbtqi-personer på sociala medier.