”Corona-appen” var ett digitalt verktyg där man skulle kunna testa sig själv genom att svara på ett antal frågor. Den utvecklades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter beställning från Folkhälsomyndigheten.
Men projektet har kantats av svåra meningsskiljaktigheter och den 8 maj beslutades att skrota hela idén, enligt ett PM som SVT tagit del av.
MSB: Vi känner ett huvudansvar
När SVT:s reporter tar upp frågan på den dagliga presskonferensen om coronaläget, tar MSB på sig huvudansvaret för att det satsades så stort på en app – som sedan aldrig kom till användning.
– Det är vi som har genomfört arbetet. Vi gjorde inte det på direkt uppdrag av Folkhälsomyndigheten, utan efter en avstämning. Vi drog på med full kraft och lade ner mycket resurser med ambitionen att det skulle bli ett brett använt verktyg i Sverige, det känner vi nog huvudansvar för, säger Svante Werger rådgivare på MSB.
”Var inte var ändamålsenligt att föra det här vidare”
Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, måste det nedlagda projektets ses i ljuset av krisläget som råder.
– När det gäller krishantering händer det att vi jobbar hårt för att etablera olika möjliga vägar framåt. Sedan får vi vara ödmjuka för hur situationen utvecklar sig och här kom vi gemensamt överens om att det inte var ändamålsenligt att föra det här vidare, säger hon på presskonferensen.
Flera frågetecken finns att reda ut. MSB tecknade kontrakt med leverantören Platform24 utan en öppen upphandling, vilket bland annat motiverades med att det var ”absolut nödvändigt för att skydda människors liv och hälsa”.
Utreds av Konkurrensverket
Förklaringen har underkänts av experten Andrea Sundstrand och i förra veckan kunde Dagens Nyheter berätta att Konkurrensverket startat en utredning om fallet.
I det här fallet gjordes ingen ordentlig upphandling, utan en direktupphandling som nu granskas av Konkurrensverket. Då motiverades det med att det var nödvändigt att få den här appen på plats eftersom den var nödvändig för människors liv och hälsa. Kvarstår den bedömningen idag?
– Det var den bedömning vi gjorde då. Vi bedömde att det var brådskande och viktigt att dra på stort och snabbt. Det måste prövas utifrån den situation som rådde då och inte den bedömning som görs nu. I och med att Folkhälsomyndigheten säger att behovet inte längre föreligger så litar jag på den bedömningen. Så då är väl svaret på den frågan då nej, egentligen, säger säger Svante Werger på MSB.
Se MSB svara på SVT:s frågor i klippet ovan.
Turerna kring app-haveriet
Idén om ett digitalt självskattningsverktyg luftades första gången offentligt av statsepidemiolog Anders Tegnell den 24 mars.
Då hade MSB redan ett förslag på upplägg som godkändes av Folkhälsomyndighetens generaldirektör dagen därpå den 25 mars.
Under de påföljande veckorna utvecklades både verktyget och den tänkta kampanjen, men det kommer också kritik från flera håll – något som både SvD, DN och SVT rapporterat om.
Upplägget gjordes sedan om flera gånger samtidigt som lanseringen sköts upp. Den 24 april pausas projektet.
Två veckor senare den 7 maj hade MSB dock inte sagt upp avtalet med leverantören, något man förklarade med att man ”fortsatt har en dialog med berörda myndigheter om nyttjandet av tjänsten. En dialog som vi avser ha avklarad i närtid”.
Enligt ett PM som SVT tagit del av beslutade myndigheten redan dagen därpå, den 8 maj, att sätta punkt. ”MSB beslutar att avveckla projektet och lämnar denna rapport”, heter det.