”Det är inte riktigt genomtänkt. Av vad jag sett av utländska exempel så har man inte riktigt räknat på de resurser som krävs, framför allt inom provtagning, för att få det här att fungera”, säger Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT och Ina FASSBENDER / AFP

Anders Tegnell: ”Vi har för stor smittspridning för att använda corona-app”

Uppdaterad
Publicerad

Nu förklarar Sveriges statsepidemiolog varför Folkhälsomyndigheten säger nej till digitala initiativ som andra länder satsar på.

Svenska Folkhälsomyndigheten har inga app-planer. En slags symptom-enkät var planerad att lanseras av MSB, men stoppades.

– Appar där man rapporterar in symptom är för ospecifikt, vi har den information vi behöver. Vad gäller smittspårningsappar, så är vi inte i ett sådant läge i Sverige att vi smittspårar. Vi har så stor spridning att det inte finns resurser till det, och även med en app så krävs det en hel del handpåläggning, säger statsepidemilog Anders Tegnell.

Coronapandemin

”Inte riktigt genomtänkt”

Tegnell menar att det dessutom skulle vara svårt att hantera alla de varningar som sådana appar skulle generera. Man kan inte uppmana de varnade att gå och testa sig, redan idag finns det ju inte tillräckligt med testningskapacitet, konstaterar han.

– Det är inte riktigt genomtänkt. Av vad jag sett av utländska exempel så har man inte riktigt räknat på de resurser som krävs, framför allt inom provtagning, för att få det här att fungera.

I Norge uppmanar Smittestopp-appen att sätta sig i karantän om man varit närmre än två meter från en smittad under mer än 15 minuter. Varför skulle vi inte kunna göra som dem då?

– Hur mycket drabbas samhället med sjukvården och äldrevården av det? Hur många kommer försvinna från jobbet där i sådana fall? Möjligt att man tycker sig ha råd med det i Norge för där har man inte så många smittade. Här i Sverige, med fler smittade, skulle många behöva sätta sig i karantän.

Utesluter inte app längre fram

Men ur smittspridningssynpunkt, skulle det inte vara bra i alla fall?

– Få av dem skulle visa sig vara verkligt smittade. På varje riktigt sjuk skulle jag gissa det går ett trettiotal friska som skulle uppmanas gå i karantän i onödan på det här viset.

Men statsepidemiolog Tegnell utesluter ändå inte en svensk corona-app längre fram.

– Vi kan tänka oss använda en sådan när vi får mindre smittspridning, och vi har erfarenhet från andra länder hur man kalibrerar en sådan app så att den är tekniskt träffsäker. Är det rätt nivå att ha varit nära en smittad i minst 15 minuter för att få en app-varning? Det vet vi inte idag.

Utrikesbyrån publiceras på SVT Play varje onsdag kl 19.00.

Det sänds också i SVT2 onsdagar kl 22.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet