Det har blivit vanligare att tandläkares legitimationer återkallas, år 2022 skedde det i 20 fall. I vissa av dessa fall har tandläkarna kunnat arbeta vidare i flera år innan legitimationen drogs in.
En av dem som behandlades av Stockholmstandläkaren medan han utreddes är “Sara”, som fick stora problem efter att tandläkaren satt in fasader på framtänderna.
Behandlingen borde aldrig ha genomförts enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Bland annat slipades en frisk tand ned så att den behövde rotfyllas.
– Hans jobb innebär att han ska vårda, inte skada. Det var som att vi var testkaniner, säger ”Sara”.
När hon började gå hos tandläkaren 2020 utreddes han redan av Ivo som året innan tipsats om att mannen hade dömts till fem och ett halvt års fängelse i Storbritannien för att ha arbetat under falsk identitet och skadat fem patienter.
Tre års utredning
Men det tog över ett år innan Ivo hämtat in domen och låtit översätta den inför deras anmälan till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
– I det här fallet hade vi kunnat hämta in domen i ett tidigare skede. Men vi tittade även på yrkesutövaren utifrån ett oskicklighetsperspektiv och då behöver vi ha en odontologisk bedömning, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivo.
Även hos HSAN tog det tid. Först i maj 2022 återkallades tandläkarens legitimation då han ansågs uppenbart olämplig – nästan tre år efter första tipset till Ivo.
IVO ser patientsäkerhetsrisker
Ivo kunde ha begärt ett interimistiskt beslut från HSAN att tandläkaren inte skulle få vara verksam under utredningen, men det gjordes inte.
Ivo medger att utredningarna tar för lång tid vilket medför patientsäkerhetsrisker.
– Vi ser över våra arbetssätt, vi har det som en prioriterad fråga i vår verksamhetsplan, säger Marie Åberg, Ivo.
Den tidigare tandläkaren vill inte uttala sig om kritiken.
– Jag har inga kommentarer, jag har inget med yrket att göra längre, säger han till SVT Nyheter.