I det färska brevet från Rusals vd, som följdes av ett ytterligare brev den 5 mars, påminner Nikitin om vilken roll ”som bolaget spelar i den europeiska aluminiumindustrin”. Foto: Vincent Yu/TT

Oligarkbolag skickade brev till Sveriges ambassadör

Publicerad

Den ryska aluminiumjätten Rusal med verksamhet i Sundvall, och som kontrolleras av de så kallade Sundsvallsoligarkerna, har skickat brev till Sveriges ambassadör i Moskva med uppmaning att tillvarata bolagets intressen.

SVT har tagit del av breven som till stor del är sekretessbelagda. 

”Dear Mrs. Ambassador” börjar brevet som Rusals vd Evgeny Nikitin adresserat till Sveriges Rysslandsambassadör Malena Mård den 25 februari i år. Dagen innan inledde Ryssland invasionen av Ukraina. Invasionen startade en process inom EU för att införa sanktioner mot bland annat Vladimir Putin och de så kallade oligarker som han har nära ekonomiska intressen med.

Två av dem är Oleg Deripaska och Viktor Vekselberg. Tillsammans kontrollerar de aktiemajoriteten i Rusal. Båda är på USA:s sanktionslista sedan 2018. Deripaska är på EU:s lista sedan början av april.  

SVT har tidigare kunnat visa hur Sveriges regering med nuvarande utrikesminister Ann Linde i samarbete med Oleg Deripaska och Rusals moderbolag 2018 och 2019 genomförde en lobbykampanj gentemot USA:s regering för att avskriva aluminiumkoncernen från alla sanktioner. Efter kampanjen ströks Rusal från sanktionerna 2019. 

Brevet har nått chefer på UD

I de pågående sanktionsförhandlingarna inom EU har man än så länge valt att inte rikta några sanktioner mot Rusal.  

I det färska brevet från Rusals vd, som följdes av ett ytterligare brev den 5 mars, påminner Nikitin om vilken roll ”som bolaget spelar i den europeiska aluminiumindustrin”. I en mejlkonversation framgår att brevet nått ett antal chefer inom utrikesdepartementet.  

Regeringen har sekretessbelagt och maskat den största delen av det tre sidor långa brevets innehåll. I brevet skickat i mars skriver Rusal-vd:n att internationella sanktioner kan få ”konsekvenser” för Rusals svenska fabrik Kubal.  

Alla regeringskontakter med ryska ekonomiska intressen efter invasionen är känsliga. SVT har därför frågat UD om någon minister svarat på brevet eller haft kontakt med Rusals ledning sedan kriget började.  

Handelsminister Anna Hallbergs pressekreterare Tobias Eke Vestergren skriver i ett mejl att han ”hört talas om ett brev” men att Anna Hallberg inte haft några kontakter med Rusal efter 24 februari. Pressekreteraren skriver också att han tror att brevet aldrig nådde den politiska ledningen – ”vad jag förstår hanterades det på tjänstemannanivå”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.