Omstridd politikerskola nu i gång

Publicerad

I somras lanserade affärsmannen Daniel Sachs politikerskolan ”Höj rösten”. En utbildning för samhällsintresserade personer som ännu inte engagerat sig i politiska partier. Ett sätt att få fler att engagera sig säger skolans rektor.

– Jag tycker det är obehagligt, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som kritiserar projektet och kallar det elitistiskt.

Bakgrunden är att de politiska partierna tappar medlemmar samtidigt som många som försöker engagera sig i ett parti vittnar om att det kan vara sig svårt att känna sig hemma i partikulturen.

– För mig handlar det om att förstå politiken bättre, vad finns det för partier, hur går det till att joina ett parti, säger Ahmed Abdirahman, som är en av de tjugo eleverna.

Utbildningen består av åtta fulltecknade helger under ett år med föreläsningar i politisk historia, retorik, ledarskap och träffar med politiker.

– I morse träffade vi kulturminister Alice Bah Kuhnke. Och tidigare har vi träffat Åsa Romson, Mona Sahlin och i morgon ska vi träffa Nyamko Sabuni, berättar Edvard von Sydow, en annan av eleverna.

Partipolitiskt obundet

Politikerskolan är inte kopplad till något särskilt parti. Det är Daniel Sachs stiftelse som står för pengarna och som rådgivare finns före detta toppolitiker som Mona Sahlin och Maria Wetterstrand. Moderaternas före detta partisekreterare Per Schlingmann sitter med i skolans styrelse.

– Om Sverige hade mer av den här typen av initiativ så skulle Sverige var ett mer pluralistiskt samhälle. Vi behöver fler som inte bara kommer direkt från de politiska ungdomsförbunden, säger Per Schlingmann.

”Elitskola”

Men att på det här sättet försöka skola nya politiker har också väckt kritik. Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet. Hon ser en elitskola för en ny elit.

– Jag tycker det är obehagligt. Att man ska gå en strömlinjeformad utbildning och sedan planteras in i partierna. Man säger att man vill få människor att tänka kritiskt men samtidigt är det tydligt att det bara är etbalissemangets tänkande som accepteras, säger Åsa Linberborg.

– Jag delar inte den kritiken. Det här är ett sätt locka in människor, framför allt från områden där ganska få är med i politiken, säger Per Schlingmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.