Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar, Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De ideologiska skillnaderna mellan flera oppositionspartier försvårar ett eventuellt framtida samarbete. Störst är givetvis skillnaderna mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet”, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Oppositionen enig i kritik – splittrade i konkreta förslag

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den ekonomiska krisen är i centrum när riksdagens oppositionspartier lägger fram sina skuggbudgetar. Men oppositionspartierna är splittrade i synen på vad som behöver göras.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det finns en bred samsyn inom oppositionen när det gäller kritiken mot regeringen.

Regeringen gör inte tillräckligt för att vända den ekonomiska nedgången eller för att lindra läget för hårt pressade hushåll, menar oppositionen. Regeringen satsar heller inte tillräckligt på kommuner och regioner eller på miljö- och klimatpolitiken, enligt oppositionen.

Denna kritik utgör en gemensam nämnare för oppositionen, men de konkreta politiska förslagen i oppositionspartierna spretar dock i många fall. Det är inte särskilt oväntat. Så här tidigt i en mandatperiod finns det knappast skäl för oppositionspartier att försöka enas kring gemensamma förslag. Dessutom har regeringen en majoritet bakom sig i riksdagen, vilket gör det omöjligt för oppositionen att driva igenom eventuella förslag.

Vissa gemensamma linjer

Samtidigt är det tydligt att de ideologiska skillnaderna mellan flera oppositionspartier kommer att försvåra ett eventuellt framtida samarbete. Störst är givetvis skillnaderna mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet.

När samtliga fyra oppositionspartier nu presenterat sina skuggbudgetar finns det dock vissa gemensamma linjer.

De vill alla skjuta till mer pengar till kommuner och regioner. Beloppen skiljer sig dock kraftigt åt, och även vad pengarna ska användas till.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de partier som vill satsa mest på kommunsektorn. Socialdemokraterna hänvisar till det man lovade i budgetmotionen i höstas, men vill också att kommunerna ska få mer pengar för att ordna särskilda sommaraktiviteter åt barn.

Flera förslag saknar stöd

Höjda barnbidrag och andra typer av stöd till barnfamiljer finns också med i exempelvis Socialdemokraternas och Vänsterpartiets budgetmotioner.

Miljöpartiet fortsätter att driva frågan om slopad moms på basvaror som ägg, grönsaker och mjölk för att ta några exempel. Detta förslag får dock inte stöd av några andra partier.

Samma sak gäller Vänsterpartiets förslag att införa s k Sverigepriser på el, dvs att det svenska el-priset ska regleras på en lägre nivå, och inte påverkas av el-priserna i omvärlden. Här står Vänsterpartiet ensamma och det finns i dag inga tecken på att detta förslag kommer att kunna vinna ett bredare stöd i riksdagen.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill på olika sätt göra det billigare att åka kollektivt. Inga andra partier för dock fram liknande förslag.

Splittrade i vad som behöver göras

Centerpartiets vårmotion är intressant i sammanhanget då den står för en helt annan ekonomisk politik än den övriga oppositionen. Mot denna bakgrund lär det inte bli enkelt att bygga ett gemensamt regeringsalternativ inför valet 2026.

Centerpartiet vill exempelvis sänka arbetsgivaravgifterna, skära ner på a-kassan och dessutom minska flerbarnstillägget i barnbidraget. Inga av de övriga partierna i oppositionen ställer sig bakom dessa förslag. Centerpartiet vill också sänka bensin- och dieselpriset på landsbygden.

Det är alltså en opposition som i denna ekonomiska kris är väl så samlad i sin hårda kritik mot sittande regering, men som är mer splittrad i synen på vad som i stället behöver göras.

Det lär alltså dröja innan oppositionen kommer att kunna samlas kring ett gemensamt regeringsalternativ inför nästa val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.