Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det borde ligga i allas intresse, både i Sverige och människor i Palestina, att vi säkerställer att svenskt bistånd aldrig går till aktörer som inte tar avstånd från terrorism”, säger Johan Forsell(M) om det stoppade biståndet.

Oppositionen kritisk mot pausat bistånd: ”Riskerar gynna Hamas”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut att pausa utvecklingsbiståndet till palestinska områden riskerar att gynna terrororganisationen Hamas. Det menar flera av oppositionspartierna.

– Det riskerar att spela Hamas i händerna, säger Morgan Johansson (S).

I tisdags kom beskedet att regeringen pausar allt utvecklingsbistånd till palestinska aktörer.

Sidas totala utvecklingsbistånd till de palestinska områdena ligger i år på 165 miljoner kronor, och det som nu pausas är de 57 miljoner kronor som ännu inte har hunnit betalas ut.

Det här är pengar som enligt Sida skulle ha gått till att stärka mänskliga rättigheter, rättsstaten och till att återuppbygga Gaza.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson är kritisk, och menar att det indragna biståndet riskerar att leda till att Hamas stärks.

– Det är ju fattigdom och obefintliga framtidutsikter som skapar den grogrund för extremism och radikalisering som Hamas har kunnat utnyttja, säger han.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar skriver på Instagram att ”det är en gåva till terrororganisationen Hamas som då kan stärka sitt grepp”.

Flera oppositionspartier är kritiska till beslutet och menar att det kommer att gynna Hamas, vad säger du om det?

– Det borde väl ligga i allas intresse, både i Sveriges och i människorna i Palestinas, att vi säkerställer att svenskt bistånd aldrig går till aktörer som inte tar avstånd från terrorism, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Han menar att det viktigaste just nu är att se till att alla som tar emot svenskt utvecklingsbistånd tar avstånd från Hamas, men betonar att det humanitära biståndet kommer fortsätta betalas ut:

– Mat, vatten och mediciner påverkas inte alls av det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.