Tidigt på måndag morgon presenterade regeringen – tillsammans med V, MP och C – en ny kompromiss gällande pensionerna. Men förslaget stoppades i finansutskottet och kommer därför inte att gå till omröstning i riksdagskammaren.
– Med några få minuter innan utskottsmötet kom det ett nytt förslag som inte hunnit beredas på rätt sätt, och därför måste vi förhålla oss till det, säger ledamoten Jakob Forssmed (KD) till SVT Nyheter.
Oppositionspartierna har en så kallad falsk majoritet i finansutskottet, det vill säga ett övertag av ledamöter i utskottet som inte speglar förhållandet i riksdagen, och kunde på så vis stoppa förslaget.
– Därför kommer det inte behandlas, utan det blir istället vårt förslag – och det är bra för Sveriges pensionärer, säger Jakob Forssmed.
”Känns odemokratiskt”
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) är mycket kritisk och anklagar utskottet för att ägna sig åt paragrafrytteri. Att förslaget kom sent är inte ett giltigt skäl att stoppa det, anser hon.
– Det finns inget sådant skäl, det var heller inte uppe för diskussion. Jag förstår faktiskt inte den invändningen. Framförallt känns det väldigt odemokratiskt att en falsk majoritet stoppar riksdagen från att pröva detta, säger hon.
Även Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl är upprörd.
– Det som har hänt är att en så kallad falsk majoritet i ett utskott har använt den för att blockera att vi ens får lägga fram förslaget, för att censuera det. Det är klart att de i teoretisk mening har rätt att göra det, men det är inte bra för demokratin att man använder regelverket på ett så bakvänt sätt, säger han.
Senare under eftermiddagen uppgav Moderaterna för SVT Nyheter att man agerat på rekommendation från de oberoende tjänstemännen i utskottet.
SD: Vi har ett bättre förslag
Tidigare under måndagen meddelade C att man kommer att rösta på regeringens budget – bland annat just eftersom man enats kring pensionsfrågan.
Både S och C ska nu undersöka om det ändå går att ta det nya pensionsförslaget till riksdagen.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt säger till SVT Nyheter att han är nöjd över att finansutskottet släpper fram oppositionens pensionsförslag.
– Vi satt ju ned i god tid, till skillnad från den andra sidan som kastar fram nya förslag nu. Vi har suttit i veckor och förhandlat och landat i ett förslag. Vi står fast vid vår fyrpartiöverenskommelse och det är ett bättre förslag, det gynnar ju alla pensionärer, säger han.
Pensionsförslaget från S, V, MP och C
1. Garantipensionen höjs permanent, från och med augusti 2022. Höjningen sker med 1 000 kronor vilket ger en ny garantinivå på 9 779 kronor för ensamstående, enligt 2022 års priser. Höjningen ska betalas ut snarast möjligt, och retroaktivt om det inte är möjligt med utbetalning från augusti. Följdjusteringar görs inom bostadstillägg samt övriga regelverk som ex för socialtjänstavgifter med ambitionen att nivåhöjningen får avsedd effekt. Förslaget bedöms kosta drygt 4 000 miljoner kronor under 2022.
2. En utredning tillsätts skyndsamt med syfte att snarast möjligt föreslå en så kallad gas i pensionssystemet. Utredningen ska vidare analysera nivån på förskottsräntan och återkomma med förslag på eventuella justeringar. En utredning ska vidare tillsättas för att närmare se över änkepensionen.
3. Utanför pensionsgruppens mandat åtar sig regeringen att remittera ett förslag om en ytterligare förstärkning av det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år som jobbar från 1 januari 2023 med en offentligfinansiell effekt på 800 miljoner kronor. Det ger en person med en lön över 25 000 kronor i månaden 500 kronor i månaden i skattesänkning. Syftet är att kompensera personer som väljer att förlänga arbetslivet ytterligare.
4. Bostadstillägget höjs från och med augusti 2022. Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor på hushållsnivå. Förslaget bedöms öka utgifterna för bostadstillägget med ungefär 200 miljoner kronor 2022.
Källa: Regeringskansliet