Till vänster syns en professionell person i kostym med en oskarp ansiktsbild, medan det till höger finns en person som går i snöstorm på en stadsgata, klädd i en lång jacka och mössa, samtidigt som bilar med ljus passerar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi står inför ett rejält snöoväder”, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg. Hör honom berätta hur vädret blir på måndag och tisdag. Foto: TT

Hög beredskap när snöovädret drar vidare över landet

Uppdaterad
Publicerad

Trots snöfall och hård vind på en av årets största resdagar har de stora vägarna klarat sig utan större incidenter och trafikstockningar.

– Det är inte lika mycket trafik som vi befarat. Många har valt att resa en dag tidigare, vilket var bra, säger Trafikverkets presskommunikatör Peter Jonsson.

Beredskapen är fortsatt hög det kommande dygnet när ovädret rör sig vidare mot Mälardalsregionen och södra Norrlandskusten.

– Om det kommer de mängder vi tror där vi vet att vi har mycket trafik, då kan det bli problematiskt, säger Peter Jonsson.

Besvärligt väder på en av årets största resdagar fick Trafikverket att gå upp i nationellt stabsläge på lördagen. Allmänheten har de senaste dagarna uppmanats att undvika bil- och tågresor.

Trafikverket har fler plogbilar ute på vägarna än någonsin tidigare för snöröjning och halkbekämpning. Dessutom har 15 tungbärgare placerats ut på strategiska platser med kapacitet att bärga lastbilar som fastnat i backarna.

Varningar för snö och hård vind

SMHI har utfärdat orange varning för nordvästra och sydvästra Svealand samt Dalsland. Kraftig vind och ordentliga snömängder är att vänta under måndagen och tisdagen.

Gul varning för snö i kombination med vind har utfärdats för nästan hela landet, från västkusten till Västerbotten. I norra Sverige har inga varningar utfärdats men temperaturerna väntas falla till ned mot 30 grader lokalt.

Ovädret anlände först till södra Sverige med snöfall under morgonen som övergått i regn under dagen. Därmed har risken för halka övergått till till risk för vattenplaning.

Under eftermiddagen rör sig ovädret in över Vänern- och Vätternområdet mot Mälardalsregionen för att under kvällen röra sig vidare norrut längs Norrlandskusten.

Vädervarningar för 6 och 7 januari. Den 7 januari slutar vissa gula varningar att gälla i södra Sverige. Under söndagskvällen utökades den gula varningen till att också gälla Skåne och Blekinge. Foto: SVT

Bilbärgarna SOS skriver i ett pressmeddelande att man räknar med en ökning av samtal under eftermiddagen och uppmanar resenärer att undvika trafiken.

– Vi har sett det förr, folk har lyssnat och sett vädervarningarna men när de tittar ut genom fönstret så ser det inte så farligt ut och då chansar man, säger Kristin Charlieson, specialist på SOS International.

SJ ställde in nattåg

SJ har ställt in alla nattågen på sträckorna Umeå–Boden och Luleå–Kiruna från och med lördag fram till måndag på grund av extrem kyla.

– Utifrån de rekommendationer vi har fått från Trafikverket och prognosen från SMHI, har vi valt att ställa in våra nattåg i norra Norrland, säger Leila Fogelholm, pressjour vid SJ.

Under tisdagen kvarstår de orange varningarna. Vissa gula varningar slutar gälla i södra Sverige, samtidigt som det tillkommer en gul varning längre norrut.

Inställda tåg på grund av kyla – stationer som påverkas

Umeå C, Vännäsby, Vännäs, Tvärålund, Vindeln, Hällnäs, Bastuträsk, Jörn, Älvsbyn, Boden C, Sunderby sjukhus, Notviken, Luleå, Murjek, Nattavaara, Gällivare C, Fjällåsen, Kaitum, Sjisjka, Kiruna, Abisko Östra, Abisko turiststation, Björkliden, Låktatjåkka, Vassijaure, Katterjåkk, Riksgränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.