Orback är missnöjd med hur utredaren Masoud Kamali beskriver svensk integrationspolitik och sågar huvuddelen av förslagen i rapporten.
-Det finns ett antal stora förslag som till och med påverkar vår författning. De saknar kostnadsberäkningar och för- slag kring lagstiftning, säger Orback.
Masoud Kamali själv tvivlar på att hans förslag kommer genomföras.
Brister i utredningen
Jens Orback tycker att utredningen, kallad Integrationens svarta bok, saknar vissa uppgifter som regeringen önskat att den skulle innehålla.
-Vi ville att den strukturella diskrimineringen skulle identifieras och beläggas för att se dess omfattning. På den punkten är vi inte tillfredsställda, säger Jens Orback.
Att utredningen överhuvudtaget går ut på remiss beror på att integrationsministern vill se hur remissinstanserna ställer sig till idéerna i utredningen.
Fakta Masoud Kamali
- Masoud Kamali är professor i socialt arbete vid Centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet. Sedan 2004 leder han regeringens utredning om makt, integration och strukturell diskriminering som presenterades på torsdagen.
- Kamali var från början expert i utredningen. Sedan han 2003 kritiserat utredaren och inriktningen och sagt att den ägnade sig åt institutionell diskriminering hoppade han av.
- Ett halvår senare återkom han som ledare, utnämnd av dåvarande integrationsminister Mona Sahlin, sedan professor Anders Westholm avsagt sig uppdraget. För det fick Sahlin hård kritik från stora delar av forskarsamhället, som kallade det en ”otillbörlig politisering” av forskningen.
- Relationen mellan Sahlins efterträdare Jens Orback och Kamali har varit kylig.
TT