Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalen Jan Jönsson (till höger), anser att SD-politikern Björn Söder bör petas från rollen som ordförande i OSSE-delegationen, efter att han uttalat sig upprört om bland annat Ulf Kristersson (M). Foto: Oscar Olsson/Fredrik Sandberg/TT

Ordbråk mellan L-toppen och Ulf Kristersson om Björn Söder (SD)

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas toppnamn i Stockholm Jan Jönsson (L) såg rött när Tidökollegan Björn Söder (SD) twittrade om Pridefestivalen, pedofili och statsminister Ulf Kristersson (M).

Han anser att SD-politikern nu bör petas från ordförandeposten i OSSE-delegationen.

– Det tänker jag inte ha några synpunkter på, säger Ulf Kristersson till SVT.

”Oacceptabelt”, ”djupt förolämpande” och ”groteskt”. Så har statsminister Ulf Kristersson (M) riksdagsledamoten kommenterat Björn Söders (SD) inlägg om Pridfestivalen.

Reaktionen kom efter flera – nu raderade – inlägg på X, tidigare Twitter, där Björn Söder kopplade ihop Pridefestivalen med pedofili. Därtill anklagade han Ulf Kristersson samt talmannen Andreas Norlén (M) för att ”legitimera pedofili”.

”Sverige kan inte ha en sådan representant”

Några åtgärder verkar dock inte tas mot Björn Söder, som förutom att vara riksdagsledamot även är ordförande i OSSE-delegationen, en internationell organisation som arbetar för att förebygga konflikter och skydda mänskliga rättigheter.

Jan Jönsson (L), som under valet 2022 presenterade sig själv som ”gängens värsta fiende”, tycker dock inte att det räcker med ord – och anser att regeringspartierna ska ta initiativ för att sparka Björn Söder från OSSE-delegationen, vilket han tidigare även sagt till Expressen.

– Det är helt avskyvärda uttalanden. Det blir väldigt farligt när de här åsikterna får fäste. Och därför kan Sverige inte ha en sådan representant i den här delegationen.

Kristersson: Tänker inte ha några synpunkter

Men statsminister Ulf Kristersson (M) hänvisar till riksdagen.

– Regeringen lyder under riksdagen så det tänker jag inte ha några synpunkter på. Men det han sade var helt förfärligt och han har också raderat sin tweet.

Jan Jönsson anser dock att Ulf Kristersson kan agera. 

– Kristersson leder sitt parti och han bör diskutera detta med sin riksdagsgrupp och komma fram till att det är ohållbart att en sån person representerar Sverige i ett organ som ska försvara mänskliga rättigheter.

Men om det skulle riskera regeringssamarbetet?

– Det har jag mycket svårt att se. Det måste vara givet för alla att detta är helt oacceptabla uttalanden, säger Jan Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.