Det är Skatteverket som granskat omkring 50 städföretag och som i dag publicerar en rapport som till stora delar är en katalog över olika sätt att lura staten och utnyttja anställda. Myndigheten har djupgranskat städning som köps in av bland annat två större butikskedjor och en hotellkedja.
Mycket fel och fusk, lyder sammanfattningen. Ett av mönstren är kedjekonkurser. När ett företag dragit på sig stora skatteskulder sätts det i konkurs men drivs vidare i ett nytt bolag under nästan samma namn. På så sätt behålls kunderna medan bolaget drar sig undan skulder och åtaganden.
Ett annat fenomen är att privata kostnader läggs på företagen. I ett fall har företaget fått stå för bland annat djurmat, tobak och vitvaror för mer än en halv miljon kronor.
Misstänkt människohandel
Samtidigt handlar det om grovt utnyttjande av de människor som faktiskt utför själva städningen. Granskningen har hittat många olika varianter av svarta löner.
Och även där det till betalats ut vit lön ser Skatteverket tecken på att städpersonal tvingas betala en del av lönen till antingen utomstående personer eller tillbaka till arbetsgivaren. I projektet har man också sett tecken på misstänkt människohandel.
– Vi räknar med att vart tionde bolag fuskar – med oschyssta arbetsvillkor, oschyssta löner eller skatteflykt, berättar Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet och den som lett projektet på Skatteverket.
Svårt för seriösa företag
Problemen är så omfattande att seriösa städfirmor har mycket svårt att konkurrera. De kan inte erbjuda de låga priser som de oseriösa entreprenörerna håller.
I rapporten listar Skatteverket en rad lagskärpningar och ändringar som myndigheten anser behövs för att komma till rätta med problemen. Hittills har granskningen lett till att Skatteverket begärt in tio miljoner ytterligare i skatt från en del av de granskade företagen, men flera utredningar pågår fortfarande, så den siffran beräknas bli högre.
Modernt slaveri
Bengt Sandberg är ombudsman på Fastighetsfacket. Han har mött många som utnyttjats på många olika sätt i städbranschen och de blir fler och fler. Han berättar om människor som arbetat tiotimmars-pass för tio kronor i timmen. Och som inte ens får ut det när det är dags för löneutbetalning.
– När man inte får betalt över huvud taget för det arbete man gör är det slaveri, säger han. Och det är här är just det: ett modernt slaveri.