Huggorm. Foto: TT

Ormar flyr det kyliga vädret

Uppdaterad
Publicerad

Huggormarna har hållit sig gömda under försommaren på grund av det svala vädret. När regnet faller minskar risken ännu mer att människan och ormen stöter på varandra i sommar.

Den som tycker att ormarna är ovanligt få i sommar har både rätt och fel. Det kyliga och regniga vädret gör att alla ormar blir trögare. Å andra sidan är inte människorna ute i skog och mark lika mycket vid regn och rusk, så risken att stöta på ormar har hittills varit minimal.

Ett vanligt misstag är att tala om ormfattiga år eller somrar med ormexplosion.

– Så är det inte. Ormmängden varierar inte så mycket från år till år utan väderleken som styr huruvida vi ser ormar, förklarar Göran Nilson, ormspecliast och professor vid Göteborgs Naturhistoriska museum.

Vill inte bli upptäckt

Det bästa vädret för ormarna är växlande molnighet. Enligt Nilson har huggormen då möjlighet att kräla fram och sola sig till sin optimala 28 graders temperatur, för att sedan lägga sig till rätta i vegetationen med den behagliga värmen.

– Det är ett ganska normalt år med ormar. På väldigt varma somrar är ormarna uppe tidigt och värmer upp sig och håller sig sedan borta. Finns det ingen värme så sänker de sin ämnesomsättning och gömmer sig, berättar Göran Nilson.

För den ormrädde har han ett något lugnande besked.

– Huggormen är skygg av sin natur och undviker människor. Den ser väldigt bra, har en sofistikerad luktsinne och känner av vibrationer. Jag brukar säga att upptäcker man en huggorm som ligger stilla – promenera iväg och titta efter så är den borta på tio sekunder. 

Biter när den är hotad

Enligt Nilson ska man ha respekt för ormen, men man behöver inte vara rädd. Huggormar förföljer aldrig människor. De hugger bara om man kommer för nära eller trampa på dem. 

– Man ska alltid ta ormbett på allvar och besöka läkare. Bettet kan orsaka en allergisk reaktion, men det är väldigt ovanligt att man dör. Dessutom är huggormens gifttänder cirka 3-4 millimeter långa, så de biter inte genom kraftiga byxor och skor, säger Nilson och påminner:

– Det är förstås alltid bra att titta var man trampar och kika innan man sträcker handen in i bärbuskarna.

Så känner du igen ormarna

Huggorm

Sicksackmönster på ryggen, kan även vara helt svart. Blir nästan aldrig över 70 centimeter lång.

Snok

Gula eller gulvita fläckar på nacken. Stor orm, kan bli 1,25 meter lång.

Hasselsnok

Två rader av fläckar i ryggen, ett ljust band emellan dem. Blir cirka 70 centimeter långa. Äter gärna huggormar, bra att ha på tomten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.