Oro för barn- och tvångsäktenskap under sommarlovet

Publicerad

Sommarlov är för dom flesta ungdomar synonymt sol, bad och frihet. Men för alltför många grumlas glädjen av rädslan för att bli bortgift.

Barn – och tvångsäktenskap är framför allt förekommande i en kontext av hedersrelaterat våld och förtryck och är både brott mot de mänsliga rättigheterna och svensk lagstiftning.

Exakt hur många unga som inte får välja vem dom gifter sig med är okänt – eftersom det är olagligt sker det i hemlighet och ofta utanför Sveriges gränser.

Den senaste nationella undersökningen gjordes 2009 då konstaterades att cirka 70 000 ungdomar riskerar tvingas gifta sig mot sin vilja. Men flera mindre underökningar pekar på att den siffran ökat.

23 procent får inte välja partner fritt

Vissa kommuner är mer drabbade än andra. I exempelvis Borkyrka kommun i Stockholm uppger var fjärde flicka i årskurs nio att hon inte får välja fritt vem hon ska gifta sig med.

Enligt undersökningen som gjorts av TRIS, Tjejers Rätt i Samhället som underlag till Botkyrka kommun svarade även var tredje flicka i årskurs nio att hon lever med ”oskuldskrav”.

En av tre lever med oskuldskrav

I Botkyrka kommun som har cirka 95 000 invånare jobbar man aktivt i flera skolor inför sommaren med att informera om tvångsäktenskap och hederskförtryck.

På Karsby International School i Botkyrka har man utöver det sedan flera år arbetat proaktivt med bland annat elevdialog om värderingar och enskilda samtal. Men enligt skolans kurator Arman Hoque har problemet varit att många elever försvinner från radarn när de slutar årskurs nio.

– Jag har inte koll på dom efter grundskolan, säger Arman Hoque som är kurator på Karsby International School i Botkyrka som har arbetat med att driva fram en handlingsplan mot hederrelaterat våld och förtryck.

Ny handlingsplan i Botkyrka

Handlingsplanen syftar till att utveckla och förstärka ett kommunövergripande arbete när det gäller arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Enligt Arman Houque kan man genom ett sådant arbete förhoppningsvis också upptäcka och hjälpa fler av dom som riskerar tvångsäktenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.