Oro för att brottsligheten tar över efter coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Oro för coronasmittan har ersatts med oro för våld och brottslighet. Så kan Novus senaste undersökning om väljarnas viktigaste frågor tolkas. Det här kommer också att prägla höstens politiska debatt och kan gynna både Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I Novus undersökning om de viktigaste frågorna är det framför allt två förändringar som sticker ut. Ett kraftigt tapp i betydelse för sjukvårdsfrågan, och en lika kraftig ökning för lag och ordning. Trots coronapandemin är det uppenbart att oron för brottsligheten nu är det som ökar snabbast bland väljarna.

Även om sjukvårdsfrågan alltjämt ligger i topp (56 procent) är skillnaden marginell ned till lag och ordning (55 procent). Strax därefter kommer invandring/integration (53 procent).

Om man dessutom enbart tittar på de tillfrågades förstahandsval i den här undersökningen är det invandring/integration och lag och ordning som ligger i topp.

Här förs en intensiv politisk debatt just nu, som hänger samman med en rad grova våldsdåd och andra händelser kopplade till bland annat gängkriminalitet och organiserad brottslighet. 

Debatten inte ny

Debatten är inte ny, men tog en tillfällig paus under coronakrisen. Nu är den tillbaka med förnyad kraft. En förklaring utöver de händelser som inträffat den senaste tiden är att det ännu saknas konkreta tecken på att myndigheterna är på väg att vända utvecklingen vad gäller grova våldsbrott. Sedan regeringens 34-punktsprogram presenterades för ett år sedan har antalet skjutningar, döda och sprängningar inte minskat, utan tvärtom ökat.

Samtidigt diskuteras nu i debatten allt mera kopplingen mellan migration och brottslighet. Senast var det statsminister Stefan Löfven som i riksdagens partiledardebatt pekade på denna koppling, vilket väckte stor uppmärksamhet.

Det här kan få konsekvenser för opinionsutvecklingen i höst, visar Novus undersökning om vilka partier väljarna anser har bästa politik i olika sakfrågor.

”Tydliga konfliktfrågor”

Socialdemokraterna behåller tätplatsen när det gäller sjukvård medan Moderaterna anses ha bäst politik i lag och ordning och Sverigedemokraterna den bästa politiken i invandring/integration.

När det nu ser ut som att brottslighet och migration blir de hetaste frågorna i debatten framöver kan det alltså gynna Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det här är också tydliga konfliktfrågor i svensk politik just nu, vilket också innebär att de får stort utrymme i debatten. Socialdemokraterna är det parti som har störst förtroende i flest sakfrågor, men frågan är vad det är värt när väljarna just nu tycks vara mer intresserade av andra frågor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.