Problemen och utmaningarna för förlossningsvården i Sverige har hopat sig de senaste åren, med personalbrist, överbeläggningar och dålig arbetsmiljö för vårdpersonalen som fått allvarliga konsekvenser. Stora avstånd i glesbygd, nedläggningen av BB i Sollefteå och fullbelagda avdelningar runtom i landet har lett till att många fått föda sina barn i bilen eller hemma.
”Utbredd oro”
Sverige har dessutom föga smickrande siffror när det gäller förlossningsskador, bland de högsta genomsnitten av OECD-länderna, till exempel betydligt högre andel än grannländerna Finland och Norge.
– Svensk förlossningsvård håller i stort god kvalitet på många sätt, men det finns tydliga problem och utmaningar. Det finns också en utbredd oro hos många ute i landet. Det finns ett behov av att investera i förlossningsvården för att förbättra den och trygga kvaliteten och tillgängligheten i vården, säger Annika Strandhäll, som är tillförordnad sjukvårdsminister i Gabriel Wikströms frånvaro.
”Landstingen måste leverera”
Tillsammans med statssekreteraren Agneta Karlsson skriver hon i dag på SVT Opinion om den pressade situationen som skapar oro och otrygghet hos blivande föräldrar. Bemanningen, att se till att det finns tillräckligt med barnmorskor och undersköterskor på avdelningarna, är en av de mest akuta frågorna att lösa, menar de.
– Bristerna varierar mellan landstingen, men att säkerställa att man har rätt bemanning – och därmed tillräckligt med platser – är centralt. Regeringen har hjälpt till genom resurser, både genom den riktade förlossningssatsningen och med generella höjda statsbidrag. Men det är landstingen som måste leverera de praktiska lösningarna, exempelvis för att locka och hålla kvar tillräckligt med barnmorskor, säger Annika Strandhäll.
M: ”Långsiktiga satsningar krävs”
Frågan är högt uppe på dagordningen även för oppositionen. Moderaterna betonar att de vill se en långsiktighet i satsningarna.
– Vi har sett förfärliga exempel på när barn, mammor och personal hamnar i kläm och förlossningsvården misslyckas, därför krävs långsiktiga satsningar för att få till en riktig förändring, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren.
Och även i Moderaternas skuggbudget handlar det om miljardsatsningar på vården som i mångt och mycket fokuserar på att stärka vårdpersonalen för att öka tryggheten och säkerheten kring förlossningar.
– Moderaterna vill stärka vårdens medarbetare, till exempel på förlossningen. Vi föreslår därför att stärka barnmorskors utvecklingsmöjligheter, möjliggöra fler utbildningsplatser och arbetsmiljön inom förlossningsvården. Det råder brist på barnmorskor. Därtill pågår personalflykt från landsting som måste vändas. Tillfälliga och sporadiska satsningar räcker inte, för de kommer inte den viktiga personalen till del, säger Cecilia Widegren.
SD: ”Katastrofläge”
Sverigedemokraterna, som har ett mål att profilera sig i sjukvårdsfrågor, vill också satsa mycket på vården de kommande åren.
– Det är ett katastrofläge i sjukvården och därför krävs det satsningar, inte minst på personalen, både för att få personal att stanna kvar och locka tillbaka de som har slutat, sa partiledaren Jimmie Åkesson till SVT Nyheter 30 april.
Bland annat föreslog SD betald vidareutbildning för sjuksköterskor och legitimation för undersköterskor i sin skuggbudget.