Annie Lööfs vidhållande i Agenda, om att hon inte kommer att samarbeta med varken SD eller V, gör att läget är låst, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Samtidigt tickar klockan för statsminister Stefan Löfven (S) som måste fatta ett beslut om extraval eller avgång på måndagen.
– Det är vanskligt att ha någon tvärsäker gissning. Men om man ska döma utifrån i kväll (läs söndag) lutar det alltmer åt ett extraval, säger hon i Agenda.
Kan finnas en ”glipa”
Även Sveriges Radios politiska kommentator Tomas Ramberg anser att läget är låst, tror att det kan finnas en ”glipa” där extraval kan undvikas – genom att V kan acceptera att rösta på en S/MP/C-budget. Svårigheten ligger i att Centerpartiet sagt blankt nej till att samarbeta med Vänsterpartiet.
– Frågan är hur man konstruerar en sådan överenskommelse utan att det är en överenskommelse. Jag inser att det finns massor av problem med det, säger Thomas Ramberg.
Enskilda röster viktiga
Men även om man lyckas hitta en sådan lösning finns det ett stort frågetecken, menar Tomas Ramberg. En överenskommelse mellan de fyra ovan nämna partier är bräcklig eftersom det räcker med att en ledamot går emot partilinjen. Exempelvis C-ledamoten Helena Lindahl, som tidigare röstat emot Löfven som statsminister.
– Osäkerheten kring ledamöter i riksdagen är väldigt viktig för Socialdemokraterna när de funderar på hur de ska gå vidare. Även om man har en uppgörelse som gör det möjligt att få 175 mandat blir det jobbigt, säger Thomas Ramberg.
”Svårt att vika ner sig”
Elisabeth Marmorstein menar att partierna har missbedömt varandra vid flera tillfällen de senaste veckorna.
– Socialdemokraterna missbedömde V, de trodde inte att V skulle rösta för ett misstroende väckt av SD. Centerpartiet trodde att man skulle kunna extravals-skrämma Liberalerna in i samarbetet igen. Vänsterpartiet hade nog inte räknat med att Sverigedemokraterna så snabbt skulle väcka ett misstroende, säger Elisabeth Marmorstein.
Hon tror att det kan bli svårare att sätta upp röda linjer mot andra partier framöver.
– Men samtidigt handlar det i grund och botten om sakfrågorna. Vilka man samarbetar med avgör vilken politik en regering kan föra, säger Elisabeth Marmorstein.