Säsongsinfluensan attackerar gärna med full kraft. Den inleds med en snabbt stigande feber och frossa som snart får sällskap av muskelvärk, halsont och huvudvärk.
Årets influensa har dock varit ovanligt återhållsam hittills. Enligt Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, beror det på att immuniteten mot vinterns aktuella influensavarianter är stor samt att vintern varit mild.
– När det är kallt ute så blir luftfuktigheten lägre vilket gör att viruset sprids effektivare. När det är varmare bromsar den luftburna sjukdomsspridningen, säger hon.
Barn och unga mest utsatta
Trots att spridningen går långsamt pekar kurvan uppåt i hela landet. Under vecka 5 rapporterades 465 fall av influensa, drygt hundra fler än vecka 4. Särskilt ökar andelen som diagnostiserats med influensa B som inte cirkulerat i någon större omfattning de senaste åren. Det innebär en ökad risk att insjukna för barn och ungdomar som ännu inte hunnit utveckla immunitet.
– Det håller på att dra igång nu men vi kan inte säga än hur intensiv årets influensasäsong kommer bli. Troligtvis når vi peaken i slutet av februari eller i början av mars, säger Mia Brytting.
Denna vinter tycks influensasäsongen ha hamnat i skymundan av det uppmärksammade coronaviruset, trots att det förstnämnda drabbar många fler. I Sverige har bara ett fall av coronaviruset konstaterats men skulle spridningen öka påverkar det även influensaspridningen, säger Mia Brytting.
– Då skulle vi troligtvis bli mer noggranna med vår hygien vilket skulle innebära att influensan cirkulerar i mindre omfattning. Coronaviruset skulle också aktivera immunförsvaret hos de drabbade vilket skulle hålla influensan borta.