Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Stina Stjernkvist/TT

Över 100 anmälningar om övergrepp på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Minst 106 anmälningar om sexuellt utnyttjande, övergrepp och grova våldtäkter på HVB-hem har kommit in under de senaste fyra åren. Det visar en ny kartläggning.

Det är Veckorevyn som i en kartläggning av 106 anmälningar kommit fram till att 133 personer under 25 år uppgett att det ska ha blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp på HVB-hem de senaste fyra åren.

I de allra flesta fall är den anmälda förövaren någon som också bor på boendet, men många gånger har det varit personal på boendet som utfört de påstådda övergreppen. Det yngst barnet som drabbats var fyra år.

– Staten är skyldig att skydda unga som är placerade på HVB-hem. Det är därför dessa hem överhuvudtaget finns. Ingen ska kunna bli utsatt för sexuella övergrepp, varken av personal eller av någon som man bor ihop med, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat som arbetar med sexualbrott, till tidningen.

”Har förstört allt”

I mer än hälften av anmälningarna har de påstådda övergreppen skett regelbundet och pågått under en längre tid. I många fall pekas personal ut som förövare.

– Det har förstört allt. Jag tappade allt mitt förtroende för för vården, säger 25-åriga Amanda, som egentligen heter något annat, till tidningen.

Hon anmälde att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin terapeut när hon bodde på ett HVB-hem.

– Det är så himla svårt att gå i terapi och prata med någon om att man har blivit utsatt av en terapeut. Ingen terapi funkar. Det är det absolut värsta som hänt mig, säger hon till Veckorevyn.

Kartläggning visar också att många övergrepp tystas ner. I 34 av de 106 fall som Veckorevyn granskat har personal eller ledning på HVB-hemmen känt till övergrepp, men inte anmält vare sig Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, eller till socialtjänsten.

Ministern: Lägger mig inte i

Socialminister Lena Hallengren (S) är ytterst ansvarig för att det ska finnas fungerande regelverk för Ivo och HVB-hemmen att följa. Hon säger att det är viktigt att de lagar som gäller ska fungera för att utsatta barn och unga på HVB-hem ska få vård och omsorg. Men Hallengren säger också att att hon inte är involverad i hur Ivo arbetar.

– Jag lägger mig inte i hur myndigheterna arbetar. De har ett uppdrag att göra tillsyn på ett sätt som gör att vi kan försäkra oss om att lagstiftningen följs och att man har en trygg miljö när man är placerad på HVB-hem, säger Lena Hallengren, till Veckorevyn.

Så har kartläggningen gjorts

Veckorevyn har gått igenom domstolshandlingar, Lex Sarah-anmälningar, enskilda klagomål och inspektioner från IVO under 2014-2018.

Tidningen har kartlagt påstådda våldtäkter och grova sexuella övergrepp som rapporterats ha skett på HVB-hem eller SiS-boende där unga under 25 år bor.

Det som benämns som sexuella övergrepp i kartläggningen är sexuellt utnyttjande av minderårig och/eller person i beroendeställning. Däremot har inte handlingar som tafsning, verbala sexuella kräkningar eller sexuella trakasserier räknats in.

Uppgifterna är inte statistiskt säkerställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.