Över 200 svenskar fängslade utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sitter många svenskar fängslade i länder över hela världen. Människosmuggling och knarkaffärer är två vanligt förekommande brott.

Enligt den lista som utrikesdepartementet (UD) upprättat sitter 203 svenskar frihetsberövade utanför Norden. Det handlar både om människor som misstänks för brott och som redan dömts. Flest svenskar sitter fängslade i Tyskland och USA. Därefter kommer Turkiet, Italien, Grekland och Thailand.

– Det är inte så konstigt, det är länder dit många svenskar reser. Sedan kan man ibland se tendenser för ett visst land, som Thailand som har hårda regler för om man stannar längre än visumet gäller. Där frihetsberövas ofta svenskar för så kallad overstay, säger Helena Wahlström, kansliråd på UD.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Håller kontakt

Det finns ingen rapporteringsskyldighet när en svensk fängslas. Ofta meddelas ändå Sveriges ambassad i landet, men bara om den frihetsberövade vill. En vanlig missuppfattning är att ambassadpersonal hjälper till för att få en person fri.

– Nej, det är det juridiska ombudets uppgift. Däremot kan vi ställa frågor om processen och tidsplanen och följa rättegången. Men det är landets rättssystem och lagar som gäller, säger Wahlström.

Den fängslade läkaren Fikru Maru i Etiopien får besök någon gång i kvartalet, senast i veckan.

Löfven i Etiopien

Sveriges ambassadör i Etiopien, Jan Sadek, säger att Fikru Marus fall är komplicerat. Dels för att åtalet rör ett stort antal människor, vilket gör att det tar tid, dels för att det rör sig om just korruption.

– Man har höga ambitioner att minska korruptionen i samhället. Den etiopiska regeringen har varit tydlig med att man inte vill blanda sig i rättsprocessen. Och Sverige har stött Etiopiens antikorruptionsansträngningar.

Att Etiopien är ett auktoritärt styrt land och att människorättsorganisationer pekar på att rättsväsendet inte är oberoende är inget han vill kommentera.

Statsminister Stefan Löfven besökte i förra veckan Etiopien för Afrikanska unionens toppmöte och träffade landets premiärminister. Men han ville inte säga om han tog upp Fikru Marus situation.

Fakta: Flest fängslade svenskar

1. Tyskland: 21

2. USA: 20

3. Turkiet, Italien: 13

4. Grekland, Thailand: 10

5. Spanien: 8

6. Frankrike, Egypten, Storbritannien: 7

7. Filippinerna, Libanon: 6

8. Irak, Irland, Japan, Kosovo, Serbien: 4

9. Etiopien, Kambodja, Kina, Polen: 3

10. Albanien, Brasilien, Bulgarien, Cypern, Förenade arabemiraten, Indonesien, Malaysia, Tunisien: 2

11. Venezuela, Österrike, Argentina, Algeriet, Armenien, Australien, Bahrain, Bosnien, Chile, Ecuador, El Salvador, Eritrea, Estland, Rumänien, Ryssland, Tjeckien, Togo, Marocko, Mexiko, Montenegro, Nederländerna, Nya Zeeland, Oman, Panama, Kanada, Kap Verde, Iran: 1

Siffrorna gäller frihetsberövade svenskar utanför Norden. Sammanställningen uppdaterades senast 19 december 2014.

Källa: UD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet