Över 250 kandidater i riksdagspartierna kan kopplas till högerextremism

Uppdaterad
Publicerad

289 medlemmar i riksdagspartierna som kandiderar till valet i höst har gett uttryck för nazism eller annan form av högerextremism. Det visar en granskning av researchföretaget Acta Publica.

En övervägande del, 214 kandidater, tillhör Sverigedemokraterna. Därefter kommer Socialdemokraterna, som har 22 kandidater som kan kopplas till högerextremism. På delad tredje plats kommer Kristdemokraterna och Moderaterna, som har 20 kandidater vardera.

Granskningen omfattar personer som varit medlem i eller stöttat en högerextrem rörelse och deltagit på evenemang inom dessa miljöer. Vissa har dömts för hets mot folkgrupp eller misshandel med rasistiskt motiv. Även personer som vid sidan av sitt förtroendeuppdrag skapat konton eller skrivit kommentarer på högerextrema forum eller beställt nazistisk propaganda omfattas i granskningen.

Hyllade Adolf Hitler

Granskningen visar att en sverigedemokratisk kandidat i Västsverige mellan 2015 och 2017 deltog i demonstrationer arrangerade av högerextrema rörelser, bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Mannen har efter granskningen avsagt sig sin kandidatur och lämnat partiet.

En annan sverigedemokrat, även han från Västsverige, var under 2015 aktiv i nazistiska Nationell framtid och hyllade Adolf Hitler på organisationens offentliga Facebooksida. Vid samma tidpunkt var även en socialdemokratisk kandidat aktiv inom Nationell framtid och deltog i NMR-demonstrationer 2017 och 2019. Den manliga S-kandidaten har sedan dess tagit hjälp av avhopparverksamheten Exit för att lämna organisationen, skriver Expressen.

Ytterligare en man, som inför valet 2022 kandiderar till riksdagen för Moderaterna, var under 2010-talet aktiv beställare av material från en webbplats kopplad till vit makt-rörelsen.

I granskningen förekommer även två sverigedemokratiska riksdagsledamöter.

Efter granskningen har även två kandidater i Örebro län, en liberal och sverigedemokrat, dragit tillbaka sina kandidaturer.

SD: Tar uppgifterna på allvar

I ett mejl till SVT Nyheter skriver Richard Jomshof, SD:s partisekreterare, att man tar uppgifterna i granskningen på allvar.

”Nu startar en intern process där vi kommer att granska rapporten, och varje enskilt fall, för att därefter vidta de åtgärder vi anser nödvändiga. Det är en process som kommer att ta tid då uppgifterna är nya för partiet.”

Jomshof är samtidigt kritisk till att granskningen publicerades två veckor före valet. Det är ”inte seriöst”, menar han.

”Att rapporten också fastställer att en individ hyser extrema åsikter genom att granska vilka Facebook-sidor som den följer, kan inte heller anses vara seriöst”.

Hör Oscar Sjöstedts, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, reaktion på uppgifterna i spelaren ovan.

Fakta: Antal kandidater i valet 2022 som kan kopplas till högerextremism

Sverigedemokraterna: 214 personer

Socialdemokraterna: 22 personer

Kristdemokraterna: 20 personer

Moderaterna: 20 personer

Vänsterpartiet: 5 personer

Centerpartiet: 4 personer

Liberalerna: 4 personer

Miljöpartiet: 0 personer

Källa: Acta Publica

Fakta: Acta Publicas granskning

Acta Publica har identifierat samtliga personer som står på riksdagspartiernas listor i kommun- region och riksdagsvalet sedan valet 2006. Personerna har kontrollerats mot Acta Publicas databaser över förekomst i brottsmål. Även material från polisrapporter, förundersökningar och hemlig underrättelseinformation om kriminell organisering samt stiftelsen Expos dom- och förundersökningsarkiv har legat till grund för granskningen.

Sedan valet 2006 har sammanlagt 1 107 personer som stått på riksdagspartiernas listor till riksdag, kommun och/eller region kan kopplas till högerextremism. Flest hör till Sverigedemokraterna, 835 kandidater, följt av Moderaterna med 74 kandidater. Inför valet 2022 har 289 kandidater som kan kopplas till högerextremism indentifierats. En majoritet, 214 personer, tillhör Sverigedemokraterna. Därefter kommer Socialdemokraterna med 22 personer, följt av Kristdemokraterna och Moderaterna med 20 kandidater vardera.

Källa: Acta Publica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.