En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar en ljus korridor med trästolar staplade mot väggen och blomkrukor, medan den högra delen visar en person i en mörk jacka som står framför en husvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bröt ut för de flesta inatt” – i videon berättar rektorn om att hundra elever sjukanmälts. Foto: Tindra Näsström/SVT

Över hundra elever med magsjukesymtom utanför Umeå – friska barn skickas hem

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra elever på Skärgårdsskolan i Holmsund utanför Umeå har drabbats av plötsligt magsjukesymptom. Skolan tror att det rör sig om magsjuka. Smittskyddet på Region Västerbotten vill utreda vad detta handlar om.

– Vi behöver ta prover på några barn för att ta reda på exakt vad det här är för smitta, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare.

Under morgonen tog Skärgårdsskolan i Holmsund emot ovanligt många sjukanmälningar på barn med magsjukesymtom. De flesta av barnen går i förskoleklass samt första och andra klass. Detta var vk.se först att rapportera om.

– Det verkar vara en magåkomma som har slagit ovanligt hårt, säger rektor Henrik Arctaedius till SVT.

Under veckan och förra veckan kräktes flera elever i skolans lokaler, och därför tror rektorn att spridningen har eskalerat som den gjort.

– Men det är under natten det har exploderat med smittade, säger han.

Friska barn har skickats hem

Skolan har tidigare haft större utbrott av magsjuka, men skillnaden nu är att det har slagit till i flera olika årskurser. För att förhindra ytterligare spridning har barn med sjuka syskon hemma fått lämna skolan.

Ser över mathanteringen

Skolan tror att det rör sig om magsjuka men har ändå sett över mathanteringen och vidtagit åtgärder såsom att ta bort salladsbuffén och smörgåsar.

– Vårdnadshavare och personal som inte har ätit av maten har blivit sjuka, därför pekar allt på att det är en vanlig magåkomma, säger Henrik Arctaedius.

Idag skulle alla barn på hela skolan samlas för att sjunga i samband med FN-dagen. Detta har nu ställts in. Skolan har ingen kännedom om att någon elev behövt uppsöka sjukvård.

Smittskyddet: Behöver ta prover

Smittskyddsläkare Gunilla Persson tycker att det är märkligt att inte rektorn på skolan hört av sig till smittskyddet på region Västerbotten. Regionen försöker nu själva få tag i skolan för att ta reda på mer information om sjukdomsfallen.

– Vi behöver ta prover på några barn för att ta reda på exakt vad det här är för smitta, säger Gunilla Persson.

Nu har regionen förvarnat hälsocentraler, infektionsmottagningen, labbet för provtagning och miljö – och hälsoskydd att det råder någon form av smitta.

En kvinna i vinterjacka framför en sjukhusbyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skyddar vitpeppar mot magsjuka?” – hör Therese Thunberg om vad som skyddar mot magsjuka och inte. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.