Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör yrkesföreningen Sjuvårdsläkarnas kritik mot SKR:s statistik. Foto: SVT

Överfulla sjukhus vanligt: ”Ibland 200 procents beläggningsgrad”

Uppdaterad
Publicerad

Överfulla avdelningar, med uppåt dubbelt så många patienter än vad som egentligen får plats, är vanligt på svenska sjukhus. Det visar tidningen Sjukhusläkarens granskning. Det är långt över målet på 90 procents beläggningsgrad, och mer än vad SKR:s statistik visar.

– De här siffrorna visar det jag och mina kollegor upplever, säger kirurgen och ordföranden för Sjukhusläkarna Elin Karlsson.

Facktidningen Sjukhusläkaren, som ges ut av yrkesföreningen Sjukhusläkarna, har granskat överbeläggningarna på 14 sjukhus i Sverige. Resultatet visar att överfulla avdelningar, alltså där beläggningsgraden är över 100 procent, är vanligt.

Ibland pågår det i flera månader. Dessutom är beläggningsgraden vissa veckor, på vissa avdelningar, över 200 procent. Det innebär att avdelningen har dubbelt så många inlagda patienter som det egentligen finns plats och personal för. 

– Vi ser den här situationen med ständiga överbeläggningar som ett enormt problem – både för patientsäkerheten och för vår arbetsmiljö, säger Elin Karlsson, ordförande för Sjukhusläkarna och kirurg.

En vårdplats är både en fysisk plats, en säng, och tillräckligt med personal för att vårda den som ligger där. När sjukhusen tar in fler patienter än vad det finns vårdplatser till innebär det alltså att personalen måste “spädas ut” på fler patienter än vad de egentligen hinner med. 

SKR:s statistik inte lika alarmerande

Organisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, för också statistik över överbeläggningarna i vården. De räknar dock inte på samma sätt som tidningen Sjukhusläkaren gjort i sin granskning. SKR räknar antalet överbeläggningar per 100 tillgängliga vårdplatser. I deras statistik för hela landet i september 2022 ser man att sjukhusen hade 6,7 överbeläggningar per 100 vårdplatser. Detta kritiseras nu av Sjukhusläkarna, som menar att SKR:s statistik inte speglar läkarnas vardag. 

– Vi undrar hur man kan få fram en så friserad bild av verkligheten, som varken stämmer med Sjukhusläkarens statistik eller våra upplevelser, säger Elin Karlsson.

– Våra siffror är transparenta, och modellen för att ta fram dem är transparant. Vi uppfattar att vi har en robust modell som går att jämföra mellan regioner, över tid. Men vår statistik gör inte anspråk på att ge hela bilden, säger SKR:s chef för hälso- och sjukvård Emma Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.