Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tioårsregn, hundraårsregn och tusenårsregn – så förebygger Sverige översvämningar och extremväder. Foto: SVT:s arkiv

Översvämmade källare kan bli miljardsmäll för kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Om vattensystemen inte håller måttet får kommunerna ta notan även för husägarnas skador vid översvämningar. Det innebär en stor ekonomisk risk för kommunerna och en kostnad som i slutändan påverkar va-taxan. Branschorganisationen Svenskt Vatten varnar för kraftigt höjda avgifter framöver.

Runt 2 000 skadeanmälningar har hittills kommit in till försäkringsbolagen efter ovädret Hans framfart. Nya anmälningar fortsätter ticka in och det dröjer innan det är klarlagt vad skadorna kostat  – och vem som ska betala.

Enligt lagen ska vattenledningar vara dimensionerade för att klara ett statistiskt 10-årsregn. När det uppfylls faller kostnaden på den enskilde husägaren och dennes försäkringsbolag. Uppfylls det inte får kommunen betala. Det innebär stora risker för kommuner som inte anpassar sig till ett förändrat klimat, varnar branschorganisationen Svensk Försäkring.

Ovädret Hans

Miljardkrav efter skyfallen

Försäkringsbolagen uppskattar att runt 60 procent av alla fall av översvämmade källare beror på brister i va-systemet där försäkringsbolagen kan kräva ersättning från kommunen.

En kommun som drabbas särskilt hårt är Gävle. Efter skyfallet 2021 omfattar kraven mer än 2 000 ärenden till ett värde av 1,2 miljarder kronor.Gävles kommunala bolag Gästrike Vatten har hittills satt av 250 miljoner kronor till drabbade husägare. Att utreda alla försäkringsärenden kommer att ta år.

– Högre kostnader kommer att påverka såväl skatte- som taxe-kollektiv i Gävle kommun i stor omfattning, säger Fanny Spennare på Gästrike Vatten.

Kommuner i kläm

Enligt Pär Dalhielm på Svenskt Vatten har kommunerna flera utmaningar: nya lagkrav, växande befolkning och en underhållsskuld sedan årtionden. Investeringsbehovet i Sveriges VA är i nuläget 560 miljarder kronor. I slutändan behöver kostnaden tas ut genom avgiften.

– I dag är snittkostnaden för vatten och avlopp 8 500 kr om året. Vi räknar med åtminstone en fyrdubbling till år 2040.

En lagstiftning som utgår från så kallade 10-årsregn håller inte i ett förändrat klimat, säger han och efterlyser att regeringen tar ett större nationellt ansvar.

– De stora åtgärderna måste ske ovan jord genom att skapa grönytor, skyfallsdammar och se över höjdsättningar. Många kommuner vet inte ens var deras brister finns.

Så går det till

Vid översvämning i källare anmäler fastighetsägaren skadan till sitt försäkringsbolag.

Översvämning som beror på att vatten tränger in från avloppet kallas baktrycksskada. Vid en baktrycksskada undersöker försäkringsbolaget om det finns brister hos fastighetsägaren som gjort att vattnet kunde tränga in. Finns det inte brister gör bolaget ett regresskrav till den huvudman som ansvarar för vatten och avlopp.

Huvudmannen undersöker i sin tur, oavsett hur mycket regn som kom vid aktuella tillfället, om avloppssystemet var dimensionerat för att klara ett tioårsregn, dvs ett normalt, större regn. Vid oenighet kan fallet avgöras i en tvisteförhandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet