Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimatförändringarna kan kosta fastighetsägare flera hundra miljarder kronor. Hör SKR:s chefekonom Annika Wallenskog. Foto: Leo Rehnström/SVT

SVT:s genomgång: Vattendrabbade kommuner dåligt förberedda

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de kommuner som drabbats av översvämningar i år finns bland de kommuner i Sverige som är sämst förberedda och anpassade för klimatförändringarna. Det visar SVT:s genomgång.

Redan för en dryg vecka sedan, innan ovädret Hans drog in över Sverige, ställde skyfall till stor oreda i delar av Kungälv. Vägar och byggnader översvämmades, bilar körde fast, källare fylldes. Kungälv är en av de svenska kommuner som är sämst förberedda inför ett förändrat klimat.

– Vi ser att det är först när man har haft en översvämning som kommunerna börjar jobba med frågan. Det är kortsiktiga beslut, säger Hanna Matschke Ekholm som är expert på klimatanpassning vid det statliga forskningsinstitutet Rise.

Klimat

Även kommunerna Ronneby, Köping och Säter har drabbats av översvämningar i år. Också de tre ligger i botten på forskningsrapporten Klimatanpassnings årliga rankning över hur bra kommunerna jobbar med att klimatanpassa sig. Många av de som får sämst betyg är små kommuner.

SKR: ”Enorma belopp”

Förra året fick 15 kommuner statligt stöd för sitt klimatförberedande arbete, cirka 230 miljoner kronor delades ut. Enligt Sveriges kommuner och regioners chefsekonom Annika Wallenskog är det alldeles för lite pengar eftersom det finns beräkningar som visar att bara fastighetsägare kan drabbas av kostnader på 300 miljarder kronor.

– Det är enorma belopp. Ska vi klara klimatet i framtiden så behövs det mer resurser, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet