Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver skydda Göteborgarna för höjda vattennivåer”, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: Privat/Adam Ihse/TT

Kommunalrådet efter ovädret: Vi behöver pengar från staten

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs kommun vill ha stora portar mot havet som kan rädda staden mot framtida översvämningar. De kostar tiotals miljarder – men kommunen vill inte stå för notan.

– Kommunen har på fem år satsat 100 miljoner, men de här stora pengarna kan vi inte stå för – där måste staten tagga upp, säger Karin Pleijel (MP) kommunalråd med ansvar för klimat i Göteborg.

Avstängda motorvägar, översvämning i Fiskhamnen och kollektivtrafik som stod still. Det är en del av ovädret Hans framfart i Göteborg med omnejd.

– Det här är en försmak av det vi förstår kommer bli mycket vanligare, skyfall och stigande vattennivå med stormar in från väster ger stora problem. Vi behöver preparera hela landet för det här, säger Karin Pleijel (MP).

Klimat

”Sveriges mest utsatta stad”

Översvämningsrisken i Göteborg är så stor att att kommunledningen vill ha yttre skyddsportar för att skydda staden, och även Kungälv, Ale och Lilla Edets kommuner. Enligt Karin Pleijel (MP), som sitter i kommunstyrelsen med ansvar för miljöfrågor i Göteborg, behöver de senast vara på plats 2070.

– Göteborg är Sveriges mest utsatta stad när det gäller vattenfrågor. Vi har hot från stormar och översvämningar som vi märkt av nu. Regeringen måste tagga upp, säger hon.

Göteborgs stad har satsat miljoner på till exempel översvämningsträdgårdar i Fjällbo park och förstärkt kajerna i centrala stan. Nyare lägenheter byggs högre upp från vattenytan för att skyddas. Men det är inte tillräckligt anser Karin Pleijel som kräver statliga pengar.

Kräver lagändringar

I våras skrev kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Jonas Attenius (S) tillsammans med Malmö ett brev till regeringen där han varnar för att Sverige saknar tydlighet när det kommer till ansvaret till exempel vid översvämningar. Han tar som exempel att en kommun inte kan bidra till skyddsåtgärder för en grupp fastighetsägare utan att bryta mot likställighetsprincipen och att en fastighetsägare som ansvarar för att skydda den egna fastigheten inte kan fördela ansvaret på andra fastigheter.

SVT har sökt miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) men hon har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet