I kampen om väljare som vandrar mellan de två stora partierna är Socialdemokraterna än så länge segrare.
Sedan valet 2010 har Socialdemokraterna fått tillbaka nästan två procent av dem som då valde Moderaterna. Moderaterna fortsätter också att förlora väljare till Sverigedemokraterna.
S vill ha tillbaka väljare från M
Det finns en grupp väljare som bland valstrateger och statsvetare kallas för ”Reinfeldtsossar” – väljare som inte har fått med sig trohet till ett parti med modersmjölken utan kan tänka sig att rösta på såväl Moderater som Socialdemokrater. Och de är många.
I valen 2006 och 2010 förlorade Socialdemokraterna en stor andel väljare över blockgränsen till framförallt Moderaterna. Det är om dessa väljare som det stora slaget står.
Socialdemokraterna, som häromdagen la sin strategi på bordet, har satt siffror på sina ambitioner med Reinfeldtsossarna. Tolv procent av dem som 2010 röstade på Alliansen ska återerövras, enligt planen.
I kampen om Reinfeldtsossarna närmar sig de stora partierna varandra så att steget dem emellan kan framstå som ganska odramatiskt. Moderaterna kallar sig för Arbetarpartiet.
Socialdemokraterna säger alltmer sällan ord som rättvisa och solidaritet. De skäller på regeringen för skattesänkningar men rör inte vid det femte jobbskatteavdraget när det väl är infört efter årsskiftet.
SD siktar in sig på LO-medlemmar
Fast det verkar inte vara helt ofarligt för motståndarna att bli alltför lika varandra. I det suddiga blir det lättare för partier som sticker ut att tona fram som tydliga alternativ.
Det är sannolikt en av flera förklaringar till att Sverigedemokraterna petat Miljöpartiet från positionen som riksdagens tredje största parti. Jämfört med valet 2010 förlorar Socialdemokraterna väljare till Sverigedemokraterna, fast Moderaterna förlorar mest.
Men värre kan det bli för Socialdemokraterna när Jimmie Åkesson går till offensiv för att locka över LO:s medlemmar till Sverigedemokraterna.
Rödgröna nära majoritet
De rödgröna partierna är mycket nära att få egen majoritet. Med en eventuell majoritetsregering förlorar Sverigedemokraterna sin vågmästarställning och skulle, trots sin storlek, förlora allt inflytande i riksdagen.
Att de rödgröna ser ut att kunna få en majoritet tillsammans gör det svårare för Stefan Löfven att hålla Vänsterpartiet på armlängds avstånd. Hittills har han ju hellre talat om ett blocköverskridande samarbete med Folkpartiet än med Vänsterpartiet.
Dagens SCB-mätning kan möjligen göra att Fredrik Reinfeldt biter sig fast än mer i regeringsfrågan med varningar om att en röst på Socialdemokraterna är en röst på ett opålitligt Vänsterparti som bara vill höja skatterna.
KD och C klarar sig
Regeringen är i underläge men kan ändå glädja sig åt att Alliansen består enligt SCB. Kristdemokraterna tar sig in i riksdagen till skillnad från i SCB:s förra mätning. Och Centern är nu närmare fem procent än fyra.
Folkpartiet och Jan Björklunds stjärna står inte högt på himlen. Partiet minskar jämfört med både förra mätningen och i jämförelse med riksdagsvalet 2010.
Och SCB:s undersökning gjordes innan den stora Pisa-studien om skolan presenterades.