Partiledardebatt
Kulturens frihet - duell mellan SD och MP
Andra duellen tog upp kulturen där Jimmie Åkesson (SD) möter Märta Stenevi (MP).
Märta Stenevi inleder med att tala om vikten av kulturens frihet och att den kan vara politiskt obunden - något som Jimmie Åkesson inte håller med om. SD-ledaren anser att den offentliga kulturpolitiken ska fokusera på exempelvis kulturarv och barnkultur, men han tar också upp invändningarna mot sagoläsande drag queens.
- Jag tycker att det är helt vansinnigt att “skamlös vinhora”(artistnamn Fröken skamlös vinhora reds. anmärkning) får skattepengar för att läsa sagor för barn. Där går åtminstone min gräns.
Stenevi reagerar med att säga att det är “homofobiskt dravel”.
- Det är naturligtvis homofobiskt dravel men det vi pratar om nu är inte att era politiker har skurit i en kulturbudget utan att man har gått in i den redan satta budgeten och pekat på saker som man inte gillar.
”Vill du hellre ha nazister än drag queens?” frågar Stenevi, se i videon nedan:
Överblick
Åkesson: "Knyt välfärd och bidrag närmare medborgarskapet"
Svensk integrationspolitik bygger på misstänkliggörande och ett skapande av "vi och dem" som försvårar integrationen, menar Muharrem Demirok (C).
- Om människor faktiskt aldrig bjuds in på riktigt och tillåts vara en resurs i Sverige kommer vi aldrig få en lyckad integration, säger Demirok.
Jimmie Åkesson (SD) anser att en kravbaserade integrationspolitik är den enda vägen framåt, något som enligt honom kräver en "extremt stram asyl- och invandringspolitik".
- Vi måste knyta välfärden och bidragssystemen närmare medborgarskapet, säger Åkesson.
KD och S i diskussion om integration
Magdalena Andersson (S) kritiserar regerings avskaffande av investeringsstöd på hyresbostäder och nedskärningar på utbildningsplatser.
- Möjligheterna för människor att göra det enda rätta har försvårats, för självklart ska alla människor i Sverige lära sig svenska, jobba och bidra till vårt samhälle, säger Andersson.
Jakob Forssmed (KD) kontrar med att regeringen bland annat skjutit till nästan till 10 000 utbildningsplatser i vårbudgeten och även lägger om jobbpolitiken.
- När vi lägger om den här politiken kan vi också skapa mer resurser för välfärden när vi skapar fler jobb och fler arbetstillfällen, säger Forssmed.
Integrationen - duell mellan L och V
Liberalerna vill se språksatsningar och förstärkningar av yrkesutbildningar- och högskolor som ett led att förbättra integrationen och bryta utanförskapet.
- Det de här barnen som är utsatta behöver är att se sina föräldrar gå till jobbet, det är vår viktigaste uppgift, säger Johan Pehrson (L).
Nooshi Dadgostar (V) kritiserar Pehrson för att göra motsatsen till det han säger.
- Du gör enorma, historiska, neddragningar i vården, skolan och omsorgen. Det är där våra svenska kravställare arbetar, säger Dadgostar.
Trätofråga om biobränslen
Reduktionsplikten ska sänkas från 30,5 procent till 6 procent, har Tidöpartierna kommit överens om. Diskussionerna inom regeringsunderlaget har i de här diskussionerna handlat om ifall siffran skulle vara 0 procent, som SD argumenterat för, eller just 6 procent eller mer som hörts från de olika regeringspartierna.
Naturvårdsverket har tidigare sagt att Sveriges klimatmål till 2030 inte kommer att nås om reduktionsplikten kapas helt. Samtidigt har myndigheten sagt att det kan bli möjligt att nå målet - om en sänkning sker tillfälligt.
Det man nu kommit fram till gäller för innevarande mandatperiod. Vad som händer sedan är oklart. När programledarna frågade Magdalena Andersson (S) om hon skulle vara beredd att fullfölja målet med höjd reduktionsplikt kom inget tydligt svar.
Klimatet – duell mellan KD och C
Regeringen har inte gett upp att nå klimatmålen, enligt Jakob Forssmed (KD).
- Nyckeln för att nå detta heter elektrifiering. Att bygga ett fungerande elsystem som kan leverera fossilfri el, säger Forssmed.
Dagens besked om sänkt reduktionsplikt var dödsdomen för de svenska klimatmålen, anser Muharrem Demirok (C).
- Ni har tagit död på dem, ni har begravt dem och nu är hela svenska folket inbjudna på kaffe i kyrkan efteråt, säger Demirok.
Public service
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över framtiden för public service. Jakob Forssmed (KD) anser att man behöver se över om delar av innehållet kanske passar bättre på andra kanaler. Jimmie Åkesson (SD) menar att hans parti i grunden är för ett starkt public service men att finansieringsmodellen behöver ses över.
- Ska den vara skattefinansierad? Ska det vara frivilligt? Eller ska vi hitta en annan modell?, säger Åkesson.
Är demokratins grundvalar hotade?
Socialdemokraternas Magdalena Andersson väntade sannolikt otåligt på att få ordet i frågan om politisk "armslängd" till kulturen. I en debattartikel i DN skrev hon igår att de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna driver Sverige i en auktoritär riktning.
Och när ordet väl gick till henne i debatten anklagade hon högersidan för att "tysta och skrämma de kritiska rösterna" i samhället, och lyfte bland annat faktumet att regeringen och SD vill stoppa politiska lotterier, där udden från partierna är riktad mot S inkomster från A-lotterna.
Stöd för Anderssons bild av en allt mer auktoritär höger kom från Vänster:
- Det är något allvarligt som är på väg att hända med Sverige, sa Nooshi Dadgostar (V).
Pehrson: "Vad tror du ska hända?"
Det hettade till när Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) debatterade kultur och politikens inblandning. Politiken ska inte påverka kulturen, anser Pehrson som ifrågasätter Sverigedemokraternas kritik mot sagostunder med dragqueens på bibliotek. Det finns gränser, menar Åkesson.
- Hur osäker kan man vara? Vad tror du ska hända?, säger Pehrson.
- Dragqueens kan vara underhållande men det är för vuxna, inte för barn, säger Åkesson.