Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i sitt anförande under debatten med att säga att SD kommer att anmäla statsminister Magdalena Andersson till konstitutionsutskottet för regeringens pandemihantering.
- KU bör nu granska om de nya restriktionerna är proportionerliga, säger han.
Mimmi Nilsson
SVT
L beredda att lyssna på SD om pandemilagen: "Friheten måste försvaras"
Jimmie Åkesson (SD) kallar Liberalernas beslut för ogenomtänkt.
- Det behövs en lagstiftning som ger regeringen befogenheter att agera. Däremot har Liberalerna rätt att det innebär stora inskränkningar. Men Liberalerna har inte lagt några egna förslag. Det har Sverigedemokraterna gjort, där vi vill förändra pandemilagen och öka riksdagens kontrollmakt. Kan Liberalerna tänka sig att stödja vårt förslag?, undrar Jimmie Åkesson.
- När vi släppte igenom pandemilagen var det ett helt annat läge. Nu behöver vi se till att samla riksdagen lite oftare och genomföra de begränsningar som behövs. Vi är beredda att lyssna på Sverigedemokraterna om ni har ett annat förslag men poängen är att friheten i Sverige måste försvaras, säger Johan Pehrson.
Nils Jönsson
SVTReporter
Jimmie Åkesson: Kommer KU-anmäla statsministern
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i sitt anförande under debatten med att säga att SD kommer att anmäla statsminister Magdalena Andersson till konstitutionsutskottet för regeringens pandemihantering.
- KU bör nu granska om de nya restriktionerna är proportionerliga, säger han.
Mimmi Nilsson
SVT
12 jan 202213:13
Segregation, välfärd och klimat viktiga prioriteringar för Andersson
Efter dagens partiledardebatt i riksdagen höll Magdalena Andersson en kort presskonferens.
I eftermiddag har regeringen bjudit in partiledarna för ett informationssamtal om säkerhetsfrågan, och statsministern inledde pressträffen med att ta upp den ryska aggressionen och det försämrade säkerhetsläget i närområdet och i Europa.
- Där kommer jag vara tydlig med att regeringen alltid kommer att värna svenska nationella intressen. I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik, sa Magdalena Andersson.
Socialdemokraterna lyfter fram segregation, välfärd och klimatomställning som tre viktiga frågor inför valåret. På pressträffen återupprepade Magdalena Andersson bland annat sitt budskap om att ”vända på varje sten” för att bryta segregationen och motverka gängvåldet.
-Där har jag gett regeringen i uppgift att arbeta på bredden och tvären för att göra vad som krävs, sa hon och fortsatte:
- Sedan handlar det även om att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Det är tydligt att vårdpersonal behöver bättre villkor. Slutligen måste hela samhället med i klimatomställningen.
Mimmi Nilsson
SVT
12 jan 202212:55
Partiledardebatten är nu slut men vi fortsätter vår sändning från studion i spelaren ovan.
Tack alla som har följt vår direktrapportering!
Clarence Frenker
SVT
12 jan 202212:25
Pehrson: Det lokala självbestämmandet ett dilemma
Det är välkänt att det inte finns några planer på nya kärnkraftsreaktorer i Sverige, även om Liberalerna vill se sådana planer. Det säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Han ifrågasätter även varför Liberalerna för en kampanj mot vindkraften, som han ser som ett bättre alternativ.
Enligt Liberalernas Johan Pehrson vill dock hans parti se en stark svensk energimix, där vindkraften effektiviseras "så länge som vattnet rinner i älvarna".
Dilemmat med vindkraften är ju det lokala självbestämmandet, säger han.
- Jag älskar dessa enorma kraftverk, men det är väldigt få som vill ha dem på sin bakgård.
Pehrson slår även fast att Miljöpartiet bildats för att stänga ner kärnkraften och säger att nedläggningen av delar av Ringhals varit ett stort misstag för de som bryr sig om klimat, säkerhet, konsumenter och företag.
Bolund ifrågasätter Pehrsons kommentar om att L inte är emot vattenkraften och är även tydligt med att Miljöpartiets syfte inte enbart är att minska kärnkraften, även om den är olönsam.
- Och den tar decennier att bygga, och vi har inte tid att vänta, säger Bolund.
Adelina Storkaas
SVT
12 jan 202212:18
Kristersson: Kommer Miljöpartiet att sitta i en regering som bygger ny kärnkraft?
Ulf Kristersson pressade Miljöpartiets Per Bolund när det gäller kärnkraftsfrågan.
- Kommer Miljöpartiet att sitta i en regering som behåller kärnkraften och utvecklar ny kärnkraft under de kommande åren?, frågade sig Kristersson.
Per Bolund svarar att kärnkraften är olönsam och inte klarar konkurrensen på marknaden.
- Miljöpartiet vill se mindre kärnkraft inte mer kärnkraft. Vi kommer inte medverka till att bygga ut ny kärnkraft. Vi har en överenskommelse som innebär att det går att bygga ny kärnkraft, men marknaden vill inte, säger Per Bolund.
Nils Jönsson
SVTReporter
12 jan 202212:10
Kristersson kritiserar Andersson för pandemihantering
Moderaternas Ulf Kristersson utvecklar under en paus i debatten sin syn på restriktionerna med anledning av pandemin.
- Jag delar L och C:s kritik. Regeringen sköter inte detta bra. Det hade varit mycket bättre att se till att de som inte har vaccinerat sig faktiskt gör det och se till att de som har fått två vaccindoser får en tredje i stället för att gång på gång stänga ner samhället, säger han.
Kristersson vill gärna se en bredare användning av covidpassen så att dem som har vaccinerat sig kan röra sig friare i samhället.
När det kommer till Nato-frågan säger Kristersson att det vore bättre om Finland och Sverige agerar på samma sätt.
- Det här är en intern socialdemokratisk blockering. Det är ingen som kräver en Nato-anslutning nu men i det läget som vi befinner oss i just nu så måste Sverige hålla alla vägar öppna, säger han.
Magdalena Andersson har sagt att hon vill ”vända på alla stenar” för att bryta gängkriminaliteten, du har sagt att hon hittar sin justitieminister, vad menar du med det?
- Hon har vänt på en sten och hon hittade Morgan Johansson, det tycker jag antyder ambitionsnivån, nu vill de låtsas att de vill göra det som de har misslyckats med under sju år, med samma ministrar, jag tror det när jag ser det, säger han.
Mimmi Nilsson
SVT
12 jan 202212:02
Dadgostar (V): “Perhson vill leka marknad med allt möjligt”
Johan Pehrson (L) inleder med att konstatera att vi har en fantastisk elproduktion, men beklagar att fossilfri produktion lagts ner.
- Vi har i dag en situation där vi är en del av Europa. Det är priser som stiger och energin är en del av geopolitiken, säger han.
Han frågar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar om hennes parti vill att gränsen stängs.
- Så klart vi ska dra nytta av dem investeringar vi har gjort, säger hon.
Hon kommentarer att Tyskland lagt ner egen elproduktion och nu förlitar sig på utländsk energi.
- Det skapar inte incitament att satsa på fossilfri energi, säger hon.
Hon kommenterar även att många familjer får betala ett högt pris för de nuvarande elpriserna.
- Vi går in med skattemedel för att betala detta. Det är väl inte rimligt. Det är väl inte rimligt att vår industri ska gå under för att Johan Perhson vill leka marknad med allt möjligt, säger hon.
Adelina Storkaas
SVT
12 jan 202211:50
Per Bolund: Vi vill sitta i regering
Regeringsfrågan är ett av ämnena som debatterades under onsdagens partiledardebatt och flera partier frågade sig om Miljöpartiet kommer att sitta i en S-ledd regering även efter nästa val.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger i en paus i debatten att partiets ingång fortsatt är att man ska sitta i regering eftersom man anser att man har störst möjlighet att påverka och driva på för en grön politik på det sättet.
På frågan om pandemiåtgärderna svarar Bolund:
- Det är viktigt att vi gör insatser för att stoppa smittspridningen, men det är otroligt viktigt att vi också ser till att kompensera kulturutövare. Här har MP prioriterat att ge större ersättningar till kulturutövare och det är något som vi står upp för nu också.
Han menar att en gångbar väg framöver är att mer aktivt använda vaccinpass för att kunna möjliggöra exempelvis kulturarrangemang.
Mimmi Nilsson
SVT
12 jan 202211:46
Kristerssons ISK-kritik mot V: Påminner om Socialdemokraterna
Ulf Kristersson kritiserar Vänsterpartiet för partiets ekonomiska politik och pekar bland annat på V:s förslag om tak på ISK-sparande.
- Det påminner om Socialdemokraterna. Är det så att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna drar i samma riktning i den ekonomiska politiken?, frågar sig Ulf Kristersson.
- Arbete bygger ett land, man kan inte räkna med att någon annan i familjen har gjort det. Det är rimligt att de som tjänar stora pengar bidrar mer till välfärden, svarar Nooshi Dadgostar.
- Det är bara de med mycket stora förmögenheter som berörs av ISK-förslaget, säger Dadgostar.
- Jag känner jättemånga som har ärvt ett familjeföretag och som jobbar dygnet runt, det kallar jag också för arbete, säger Kristersson.
Nils Jönsson
SVTReporter
12 jan 202211:42
Bolund (MP): "Många markägare är nog besvikna"
Miljöpartiets språkrör Per Bolund inledde med att konstatera att budgeten för skyddet av värdefull natur drogs ner med 2 miljarder kronor när oppositionens budget röstades igenom.
- Många hundra skogsägare runt i landet väntar nu på ersättning, säger han.
Han konstaterar även att det kan leda till att de kan behöva avverka skog.
Annie Lööf (C) får frågan om hennes parti inte månar om att skydda skogen, i och med att Centern inte röstade fram S-MP-budgeten.
- Vår grundläggande uppfattning är att det är de enskilda markägarna som gör det på bästa sätt. De har vårdat och värnat om den svenska skogen i generationer. Och det är just därför vi ser så mycket artrikedom, säger partiledaren.
Hon säger även att det kommer gå mer pengar till att skydda naturen nu än under tidigare år.
Per Bolund svarar att det fortfarande behövs mer pengar.
- Många markägare är nog besvikna över att de inte kan använda sin äganderätt som de vill, säger han.
Adelina Storkaas
SVT
12 jan 202211:41
KD-ledaren: Vi vill regera med Moderaterna
Under partiledardebatten i riksdagen pressade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch statsminister Magdalena Andersson i regeringsfrågan. Under en paus i debatten utvecklar Kd-ledaren för SVT:
- Det intressanta är att Socialdemokraterna och Magdalena Andersson kommer undan med att inte ha något svar alls på hur man ska kunna bilda regering. De kommer undan genom at svara ”det där ska man inte svara på förtidigt”. Jag kommer inte att låta Magdalena Andersson att regera fyra år till med en rödgrön röra som hon inte kan redogöra för, säger Busch.
På frågan om hon kan tänka sig att sitta i en regering med Sverigedemokraterna säger Ebba Busch:
- Det här är en fråga jag har svarat på många gånger och jag säger det en gång till: vi vill bilda regering med Moderaterna.
En annan fråga som debatterats i kammaren är Nato, där en majoritet i riksdagen vill se en så kallad Nato-option.
- Jag tycker att det var ett uppseendeväckande svar av Magdalena Andersson. Hon kan inte både försvara rätten att Sverige ska få göra som vi vill och samtidigt huka sig och säga att det skapar instabilitet för att utreda Natomedlemskap, säger Ebba Busch.
Ett annat hett debattämne var frågan om restriktioner för att förhindra en ökad smittspridning. KD-ledaren dömer inte ut regeringens åtgärder helt men säger samtidigt:
- Det är uppenbart att regeringen försöker hantera strukturella problem i välfärden med pandemirestriktioner.