Stefan Löfven och Ulf Kristersson i kvällens första duell. Foto: SVT

Partiledardebatten – duell för duell

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls den första partiledardebatten valåret 2018 i SVT:s Agenda. Åtta partiledare möttes i fyra dueller. Ämnena är välfärd och jobb, lag och ordning, migration och klimat.

Duell 1: Stefan Löfven (S) mot Ulf Kristersson (M)

Ämnet var välfärd och jobb, men det kom att handla nästan uteslutande om jobb när statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson drabbade samman.  

Val 2018 – #dinröst

– Jag vill bygga ett starkt samhälle. Det är ett tryggt Sverige vi ska ha med trygga anställningar och schysta villkor, sade Stefan Löfven (S): 

– Vi väljer att investera i det starka samhället, Moderaterna väljer att sänka skatterna.

Ulf Kristersson tog direkt upp vad han menar är det ”allra mest akuta” problemet i Sverige i dag, att människor står utanför arbetsmarknaden permanent och tjänar mer på bidrag än jobb.

– Det krävs ett bidragstak som gör att det aldrig blir mer lönsamt att leva på bidrag om du kan arbeta, sade Ulf Kristersson.

Stefan Löfven kände inte igen sig i Kristerssons verklighetsbeskrivning och kontrade med att matchningen på arbetsmarknaden måste bli bättre och att Moderaternas förslag om inträdesjobb inte kommer fungera

– Där ni går vilse är när ni ska börja sänka löner, sade Stefan Löfven.

Kristersson tillbakavisade snabbt påståendet.

– Inga som jobbar kommer få lägre lön med våra förslag, sade Kristersson.

Duell 2: Ebba Busch Thor (KD) mot Jonas Sjöstedt (V)

Jonas Sjöstedts (V) och Ebba Busch Thors (KD) duell om lag och ordning blev något av en tävling i vem som vill ha flest nya poliser.

– Mitt under brinnande me too-rörelse, när så många kvinnor som burit på stora och mörka hemligheter vågade berätta om det, så gick polisen ut och berättade att man inte hade tillräckligt med resurser för att beivra de här brotten. Så kan vi inte ha det. Det behövs skärpta straff, rättvisare straff och 10 000 fler poliser, sade Ebba Busch Thor.

Vänsterledaren instämde i Busch Thors problembeskrivning.

– Sexualbrott är några av de vidrigaste brotten. Vi måste göra allt vi kan. Vi har sett till att man gör en historisk satsning på polisen.

Han nämnde även att Vänsterpartiet fått igenom en ny sexuallagstiftning och varit med och förhandlat fram mer pengar till landets kvinnojourer.

– Flera av de sakerna du nämner här låter väldigt bra. Men vi vet att vänsterpartiet gått med på det här motvilligt, kontrade Ebba Busch Thor och fortsatte:

– Men fortfarande saknar jag vissa saker från Vänsterpartiet. Ni är fortfarande emot livstid till exempel. Ni är fortfarande emot att avskaffa den så kallade mängdrabatten som gör att alla brott inte straffas lika tungt. 

Jonas Sjöstedt slog tillbaka:

– Vi gör en historisk satsning på polisutbildningen. Under er tid vid makten så minskade antalet utbildade poliser dramatiskt. Det är faktiskt ni som har orsakat en del av den här krisen. Vill man ha tuffa uttalanden om fler poliser, då kan man rösta på dig. Vill man ha fler poliser, då kan man rösta på Vänsterpartiet.

Duell 3: Annie Lööf (C) mot Jimmie Åkesson (SD)

I duellen mellan Centerns och Sverigedemokraternas partiledare blev det tydligt att de båda står långt ifrån varandra i migrationsfrågan. 

– Vi vill kombinera migrationspolitiken med en offensiv integrationspolitik. Jag vill bygga vägar in i jobb och gemenskap. Jag vill inte bygga murar som Jimmie Åkesson, sade Annie Lööf.

Jimmie Åkesson menar att C hjälpt regeringen att få igenom så att 9 000 vuxna män från Afghanistan som inte har skyddsskäl kan få stanna, vilket blir dyrt. 

– Det kostar 6 miljarder kronor som man kan hjälpa riktiga flyktingar med, sade han. 

– Som liberal så vill inte jag att enskilda människor ska straffas när systemen fallerar, svarade Annie Lööf och fortsatte:  

– Vi måste forma en långsiktig och bred migrationsöverenskommelse som ser till att barn kan få återse sin mamma och pappa igen, men som också har en kostnadskontroll där man står upp för en reglerad invandring.

– Vi måste strama åt ytterligare, vi har gigantiska integrationsproblem i dag, svarade Jimmie Åkesson.

Annie Lööf menar att Jimmie Åkessons politik i princip innebär en avskaffad asylrätt.

– Du står för ett murbyggarparti. Jag står för ett parti som har en ansvarsfull migrationspolitik som förenar ordning och reda med medmänsklighet och humanism.

Jimmie Åkesson menade att det är Annie Lööf och hennes politik som är oansvariga. 

– Se hur segregationen breder ut sig. Titta på hur klyftan växer mellan inrikes- och utrikesfödda, sade han.

Duell 4: Isabella Lövin (MP) mot Jan Björklund (L)

Isabella Lövin och Jan Björklund möttes i en duell om klimatet, där samstämmigheten var relativt stor tills de båda började bråka om siffror.

– Vi måste pressa ner utsläppen i Europa, säger Jan Björklund (L) som vill se en koldioxidskatt på EU-nivå.

Isabella Lövin menade att Liberalerna säger nej till förslag som sänker utsläppen i Sverige.

– Ni säger nej till en flygskatt, ni säger också nej till satsningar på höghastighetståg, sade Lövin.

– Vi vill se ekonomiska styrmedel snarare än förbud och regler. Era ekonomiska styrmedel är inte effektiva, sade Jan Björklund.

Han anklagade också MP för att bara subventionera det som är trendigt.

– Istället för att försöka subventionera det som är trendigt för stunden, så ska man försöka höja skatterna på det som vi verkligen vet är skadligt, nämligen koldioxidutsläpp, sade Jan Björklund.

– Varför säger du då nej till en flygskatt? frågade Isabella Lövin.

Hon menade att en koldioxidskatt på EU-nivå är en bra idé men att den kommer ta alldeles för lång tid att införa.

– Vi måste ställa om nu. Isarna smälter nu, sade Isabella Lövin.

– Under Alliansregeringens tid så sjönk koldioxidutsläppen med 20 procent. Nu stiger de, sade Björklund.

– Det stämmer inte Jan Björklund, 20 procent vad är det för drömmar? frågade Isabella Lövin.

– Vi kollar på det sen, svarade Jan Björklund.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet