Stundals lite svåra att förstå. Foto: Sören Andersson, TT

Guide: Så förstår du partiledarna ikväll

Uppdaterad
Publicerad

Partiledardebatter kan innehålla spår av obegriplighet. Här får du hjälp av SVT:s Mats Knutson att förstå svåra uttryck och viktiga skillnader mellan partierna – ämne för ämne.

Stefan Löfven (S) och Ulf kristersson (M) möts i duellen om jobb och välfärd. Foto: Eva Eliasson, SVT

Ämne 1: Jobb och välfärd

Fråga som splittrar: Hur ska det satsas på välfärden?

Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson lyfter behovet av att satsa på välfärden, men de har olika sätt att komma dit. Med andra ord är det bäddat för en klassisk höger/vänster-debatt, säger Mats Knutson.

– Löfven kommer att varna för sänkta skatter. Han menar att de pengarna behövs till välfärden. Kristersson driver istället att skatterna bör sänkas. Istället ska bidragsystemet stramas åt för att skapa fler jobb och öka utrymmet för att satsa på välfärden.

Svåra ord eller begrepp: Etableringsjobb och inträdesjobb. Vad är skillnaden?

Något som brukar dyka upp i jobbdebatter är de olika förslagen för att få unga och nyanlända i jobb.

Etableringsjobb och inträdesjobb är förslag från de olika blocken som ska göra det billigare för arbetsgivare att anställa, istället tar staten en del av kostnaden.

Förslagen har flera olikheter men några viktiga skillnader är att Inträdesjobben (Alliansens förslag) innebär att staten slopar arbetsgivaravgiften vilket ger arbetsgivaren en subvention. Etableringsjobben (regeringens förslag) innebär istället att staten ger ett bidrag direkt till den anställde. Etableringsjobben innebär också lite högre lön än inträdesjobben.

En viktig skillnad är också att allianspartierna är beredda att lagstifta om lönenivån.

– Löfven kommer att angripa Kristersson för att vilja lagstifta om att sänka lönerna, att det skulle kunna påverka hela arbetsmarknaden och pressa ner lönerna, säger Mats Knutson.

Förslagen har kritiserats från flera olika håll. Läs mer om kritiken och om vad förslagen innebär här!

Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) möts i duellen. Foto: Eva Eliasson, SVT

Ämne 2: Lag och ordning

Fråga som splittrar: Hur ska satsningarna på polisen se ut?

Efter ökade dödsskjutningar och minskat förtroende för rättsväsendet är frågan om lag och ordning en av de hetaste i debatten.

Även om Jonas Sjöstedt kommer att försöka betona vikten av förebyggande arbete så har V gjort upp med regeringen om budgeten och tonen från alla de stora partierna är tydlig: Det krävs hårdare tag.

– Det kommer att bli tävling om vem som vill satsa mest på polisen, säger Mats Knutson.

Både regeringen och Moderaterna vill ha 10 000 fler anställda inom polisen till år 2024. Sverigedemokraterna har kontrat med 7 000 nya poliser fram till 2022.

Moderaterna och Sverigedemokraterna tycker dessutom att polislönerna måste höjas och M har i sin skuggbudget föreslagit en satsning som innebär cirka 3 000 kronor mer i månaden i lön. SD har föreslagit ett lönelyft på 6 000 kronor. Regeringen vill satsa på ny utrustning till polisen.

Svåra ord eller begrepp: Risk för sifferkaos

När siffrorna flyger i debatten och det pratas om färre poliser, antal på polisutbildningen och när polistätheten i Sverige jämförs med andra länder, så kan det vara bra att ha med sig att saker som låter motstridiga kanske inte är det, säger Mats Knutson.

– Politik är sällan att någon har helt rätt eller helt fel, man väljer en infallsvinkel och statistik som är sann men det kanske inte förmedlar hela bilden. Jämför man med andra länder eller andra tidsperioder kan det se helt annorlunda ut.

Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) möts i duellen om migration. Foto: SVT

Ämne 3: Migration

Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) utgör en sorts motpoler i flyktingdebatten, säger Mats Knutson. Centerpartiet är ett av de mest generösa partierna men alla de stora partierna har rört sig i riktning mot en stramare flyktingpolitik.

Fråga som splittrar: Hur ska flyktingpolitiken se ut?

En knäckfråga är hur partierna ställer sig till att den tillfälligt skärpta asyllagen som infördes efter flyktingkrisen löper ut nästa sommar.

– Då måste politikerna enas om en ny lag. Det blir inte lätt och debatten om Sveriges framtida asylpolitik kan bli kvällens hetaste, säger Mats Knutson.

Socialdemokraterna har sagt att den skärpta asylpolitiken ska ligga fast tills EU infört en gemensam politik. Moderaterna vill se ytterligare skärpningar utöver den lag som ligger nu. Sverigedemokraterna vill ha ett totalt stopp förutom för kvotflyktingar.

Svåra ord eller begrepp: Dublinförordningen

Dublinförordningen innebär att en asylsökande ska registreras i det första säkra EU-land han eller hon kommer till. Där ska sedan asylansökan prövas. Men systemet har inte fungerat som det var tänkt och länder som Tyskland och Sverige tagit emot en stor andel av de som flytt.

Isabella Lövin (MP) och Jan Björklund (L) möts i duellen om klimat och miljö. Foto: SVT

Ämne 4: Klimat och miljö

Fråga som splittrar: Hur bedrivs den bästa klimatpolitiken?

De borgerliga partierna, däribland Liberalerna, betonar traditionellt vikten av teknisk utveckling och samarbete med andra länder. Insatser i länder där utsläppen är som störst är viktigast, menar de. De rödgröna partierna betonar insatser i Sverige, gärna genom högre skatter.

Aktuella sakfrågor just nu är bland annat flygskatten som regeringen har infört och de så kallade miljözonerna som innebär att många diesel- och bensinbilar förbjuds helt i vissa städer.

Svåra ord eller begrepp: Vad är Bonus-Malus?

Från och med 1 juli ska den som köper ett lätt fordon med låga koldioxidutsläpp få en bonus. Samtidigt höjs fordonsskatten för de bilar som släpper ut mer, en malus.

Bonus-Malus var ett vallöfte från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men Liberalerna är kritiska och menar att det är att slösa skattepengar.

Agendas partiledardebatt

Två gånger per år samlar Agenda riksdagens partiledare till partiledardebatt. Söndagens debatt utgår från fyra huvudämnen: Välfärd/jobb, lag/ordning, migration och klimat/miljö.

18:50: Uppsnack – direkt på svt.se

20.00: Partiledardebatten del 1 – direkt i SVT2 och på svt.se

21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen

21.15: Partiledardebatten del 2 – direkt i SVT2 och på svt.se

22:15: Nedsnack – direkt på svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet