Partiledardebatten på söndag är den första under valåret. Hela tre av deltagarna företräder partier som ligger farligt nära riksdagsspärren och pressen är säkerligen stor på alla inblandade.
– Det är klart att de är förberedda till tänderna inför en partiledardebatt. Man syns i närbild och man vill ha svar direkt. Med det gäller att faktiskt lyssna och att fånga timingen och vara med när någon annan säger något. Som det ser ut nu så saknar jag humor, säger Lena Lid Falkman.
Sjöstedt bad Twitter om hjälp
Men visst försöker partiledarna vara roliga och en och annan har säkert slipat på ett par fyndiga oneliners.
En av deltagarna i söndagens partiledardebatt som förberett sig är Jonas Sjöstedt (V) som på torsdagen efterfrågade tips om ”repliker, frågor och oneliners” på Twitter.
– Jag tycker att det är kul för man får ju hundratals reaktioner. Och det är också ett sätt att känna efter vad folk funderar på och tycker är viktigt, säger Jonas Sjöstedt.
Fick en del tips
Och vänsterledaren fick en hel del tips, bland annat från kreativt bevandrade personer som musikern Johan Johansson och poeten Bob Hansson. Men enligt Jonas Sjöstedt kommer han snarare låta sig inspireras än att ta något rakt av.
– För det mesta när jag har någon oneliner så brukar jag ha lurat ut den själv. Men man kan ju få någon idé som man kan tvista till.
Onliners funkar
Jonas Sjöstedt möter Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor i en duell på ämne Lag och ordning på söndag och enligt honom själv har han ett par oneliners klara.
Men fungerar verkligen oneliners som retoriskt grepp? Lena Lid Falkman har svaret.
– Ja det gör de, för det är de som sätter sig. Det är de som man kommer ihåg... Om de har något slagkraftigt, något roligt och sarkastiskt så kan det vara praktiskt eftersom de helt enkelt fastnar, säger Lid Falkman och fortsätter:
– Problemet med oneliners är att det blir väldigt förenklat. Det kan vara svårt att fånga det som är komplicerat.
AGENDAS PARTILEDARDEBATT
Två gånger per år samlar Agenda riksdagens partiledare till partiledardebatt. Söndagens debatt utgår från fyra huvudämnen: Välfärd/jobb, lag/ordning, migration och klimat/miljö.
18:50: Uppsnack – direkt på svt.se
20.00: Partiledardebatten del 1 – direkt i SVT2 och på svt.se
21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen
21.15: Partiledardebatten del 2 – direkt i SVT2 och på svt.se
22:15: Nedsnack – direkt på svt.se