Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) började med att konstatera att jobben är Sveriges viktigaste utmaning men han hävdade att alliansens politik gett resultat. Själv menade Reinfeldt att regeringens politik gett resultat.
– Sysselsättningen ökat under alliansens tid vid makten. 200.000 jobb har tillkommit under vår tid, sade han.
Men Mikael Damberg (S) höll inte med om den ljusa bild som statsministern målade upp.
– M lovade att skapa fler jobb men i dag är 400.000 arbetslösa – det är fler än när man tillträdde.
Damberg anklagade också Reinfeldt för att ha svikit sitt vallöfte om starka offentliga finanser, i dag är underskottet 87 miljarder påpekade Damberg.
– På bara åtta år har Reinfeldt slösat bort hela arvet från Göran Persson och lika mycket till. Från ett överskott på 67 miljarder till ett underskottet på 87 miljarder, sade Damberg.
”Allt åt alla”
Reinfeldt svarade att Socialdemokraterna lovar allt till alla.
– Kan ni berätta när ni träffat en sosse senast som sa: Nu är det dags att spara eller nu är det dags att dra ner? frågade Reinfeldt retoriskt. Sossarna har råd med allt, att stå här och antyda att du har legat vaken i natt och brytt dig om offentliga finanser, det är lite magstarkt.
Det fanns fler ämnen där det hettade till rejält under debatten. Skolan var ett av dem.
Jan Björklund, partiledare för FP och även utbildningsminister sade att han är sorgsen efter Pisa-undersökningen och att det är ett resultat av den politik som lades fast under den förra S-regeringen.
– Pisaresultaten är spiken i kistan för den politik som Sverige nu överger, sade Björklund som lovade att Sverige ska tillbaka till tio i topp i världen.
Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg menade att Björklund borde ta större ansvar för resultaten i skolan.
–Björklund har gett ansvarslösheten ett ansikte. Något litet ansvar kanske man har om man har sju år i rad med fallande resultat, sade Damberg.
Han menade att Björklund konsekvent skyller de fallande resultaten i skolan på tidigare regeringar.
– Det kostar pengar att göra sådant som har betydelse i klassrummet, säger Damberg.
Damberg menade att regeringen skjuter på viktiga reformer som kan öka kvaliteten i skolan.
Gammal affisch
I samband med ett replikskifte mellan Romson och Björklund utbröt en valaffischkamp i kammaren. Romson visade upp en av FP:s gamla valaffischer om att Sverige ska bli världsbäst i kunskap. Hur ska det gå till? undrade hon.
Björklund kontrade med en MP-valaffisch från 2002: Ge kunskap inte betyg.
– Det här är förklaringen till varför Sverige befinner sig där vi befinner oss. Det var en skolpolitik som inte respekterade att vi hade kunskapskrav, sade Björklund och höll upp affischen.
Åsa Romson (MP) anklagade också Reinfeldt för att ha gett upp klimatpolitiken.
– Ett klimatpolitiskt bokslut över alliansens två mandatperioder kan sammanfattas så här: Första perioden var det mycket vackra ord men liten verkstad. Den andra kan sammanfattas med ett ord. Tystnad.
Äldre i fokus för Söder
Sverigedemokraternas Björn Söder, som ersatte partiledaren Jimmie Åkesson, väljer att i inledningen av sitt anförande inte prata om invandring utan fokuserar istället på en annan av partiets kärnfrågor, nämligen de äldre. Enligt Söder skäms han över situationen på äldreboendena i Sverige idag.
– Jag skäms när jag ser hur våra äldre har de och hur de som byggt upp vårt vackra land inte har råd med vård och mediciner, säger Söder.
Statsminister Fredrik Reinfeldt var först ut bland partiledarna att replikera Björn Söder. Han menade att partiet delar in människor i två kategorier: De som är födda och uppvuxna i Sverige och alla andra.
Reinfeldt menade att SD:s politik leder till ökat bidragsberoende bland människor och han krävde också svar på hur SD:s politik ska ge jobb.
– När det gäller arbetskraftsinvandringen så är vi motståndare till den som den ser ut i dag, sade Söder.