Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Partiledarna drabbar samman i första debatten efter valet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan valet möts riksdagens partiledare i Agendas partiledardebatt. SVT Nyheter direktrapporterar från programmet.

Det blir Ulf Kristerssons (M) första debatt som statsminister och Magdalena Anderssons (S) som oppositionsledare. Debatten börjar klockan 20.00, du kan följa sändningen i spelaren ovan eller på SVT2.

Partiledardebatt i Agenda

Överblick

Pinnat inlägg

Marmorstein om debatten: "Ganska käbbligt och tjafsigt"

Migrationspolitik, hushållsekonomi och klimat debatterades under SVT Agendas partiledardebatt. SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein säger att det genomgående har varit ett högt tonläge och det hettade till bland annat samtliga partiledare.

– Det lät ju nästan på partiledarna som att vi ska ha val snart igen och inte som att vi hade val för tre månader sedan. Det var mycket skuldbeläggande på varandra om vems fel olika samhällsproblem är, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om första delen av debatten.

Hon lyfter även att det kanske mest intressanta med debatten var att se det politiska landskapet målas om och se partierna "finna sig i ombytta roller".

Det budskapet som kanske var tydligast under kvällens partiledardebatt var den som Ulf Kristersson försökte förmedla, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator, Elisabeth Marmorstein.

- Hans viktigaste budskap var: nu lägger vi om politiken på alla områden, säger Marmorstein.

Dessutom betonade han att hans parti vann valet och nu kommer de att leverera den stora förändringen.

Att regeringen inte ha levererat på sina vallöften var dock oppositionens tydligaste ståndpunkt, säger Marmorstein.

Bilden föreställer SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.
Migrationspolitik och välfärden debatterades under debatten. SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein säger att det varit ett högt tonläge. Det hettade bland annat till mellan Annie Lööf (C) och Johan Pehrson (L). Foto: SVT Nyheter
Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson: "Du kommer bli mätt, Ebba"

Oppositionen har tröttnat på att regeringen skyller på den tidigare regeringen, menar Magdalena Andersson (S)

- Bortförklaring efter bortförklaring. Det finns inte ett av era misslyckanden som ni inte skyller på den tidigare regeringen.

- Ebba Busch, när du viftade med falukorven. Folk trodde väl inte då att din politik skulle göra att du skulle få en skattesänkning på 250 falukorvar. Du kommer bli mätt, Ebba.

Ebba Busch är tydlig med att hon vill svara på det.

- Om man tittar på vår budget. Så får de med lägst inkomst tolv gånger större prioritet än de med högst.

- Jag förstår att det finns ett väldigt stort engagemang kring våra vallöften och den politik som ni var emot. Nu är ni upprörda för att den inte införs tillräckligt snabbt.

Andersson: "Sorgligt att lyssna på regeringen"

Magdalena Andersson(S) gjorde sin första debatt som oppositionsledare och hon är inte nöjd med regeringsföreträdarnas insats.

- Det är sorgligt att lyssna på regeringen. De verkar ju inte ha några ambitioner och styra och leda det här landet utan ägnar sig bara åt att skylla på den förra regeringen.

På frågan om hon håller med Ulf Kristersson om något, lyfter hon fram en specifik sak.

- De har satsat en del på suicidprevention och det tycker jag är bra

Ulf Kristersson efter debatten: Lät väldigt tjafsig

Statsminister Ulf Kristersson(M) menar att debatten lät tjafsig i hans öron.

- Men tittarna kan nog bedöma debatten mycket bättre, säger han.

Kristersson(M) menar att oppositionen är bittra.

- De är missnöjda över att vi på åtta veckor inte hunnit lösa alla de problem som de har åsamkat på åtta år.

Debatten i Agenda är nu slut. Fortsätt att följa rapportering och eftersnack i vår direktsändning.

Nooshi Dadgostar (V) håller fast vid Sverigepriser

Vi har historiska överskott på el i Sverige, säger Nooshi Dadgostar (V). trots det är elen dyr för att elen går till export, och priserna i Sverige drivs upp av efterfrågan på den europeiska marknaden.

Det är ett systemfel, säger hon och vill därför ha Sverigepriser.

- Vi måste se till att vi håller ihop det europeiska samarbetet även på elen, svarar Johan Pehrson (L).

Busch om elstödet: "Handlar inte om favorisering"

Elstödet har fått kritik för att endast rikta sig till de i södra Sverige. Ebba Busch menar att hon vill klargöra vissa saker.

- Det här är inte satt utifrån var i landet man bor, utan hur hårt man drabbats hittills. Det handlar inte om favorisering av landsände.

-Har man varit väldigt hårt drabbat så är det inte konstigt att man får ett elstöd som syftar till att ta en igenom den här tuffa tiden

Regeringspartierna får frågan om elstödet och den kritiken som den har fått - att inte hela Sverige får stödet och att den först kommer i slutet av vintern i februari 2023.

- Riksbanken säger att stödet är välbalanserat, säger Johan Pehrson (L).

Per Bolund (MP) är dock inte nöjd med att elstödet bygger på elförbrukning

- Möjligtvis de miljonärer och miljardärer som får mycket pengar av regeringen har stora hus med höga elkostnader och eluppvärmda pooler. De får väldigt mycket pengar medan fattiga pensionärer i Norrland och Sverige inte får en enda krona, säger han.

Markerad händelse

Åkesson: Det finns ingen poäng ett debattera

Dadgostar menar att SD vill sänka skatterna. Hon lyfter fram att hennes egna parti vill göra välfärdssatsningar.

- Som jag precis sa så satsar vi 13 miljarder på välfärden. Vi gör det billigare att köra bil. Vi kompenserar för höga elpriser Hur kan du ha missat det? Det ni gör är att låna upp för att elda inflation och göra folk fattigare

- Vi sänker skatten för sjuka och arbetslösa. Du tycker att vi ska ha lägre skatt, de som tjänar över 50 000. Vi vill istället stötta hushållen, säger Dadgostar.

Åkesson replikerar:

- Det finns ingen poäng i att debattera med någon som inte kan hållas sig till sanningen vid ett enda ord, säger Åkesson

Markerad händelse

Dadgostar: "Hur ska pensionärerna klara sig?"

Regeringen har presenterat ett elstöd som skulle kunna uppgå till 16 000 kronor för en normalvilla i Skåne. Stödet går bara till elområde 3 och 4 i södra Sverige, inte till norra Sverige och bygger på förra årets elförbrukning. Och målsättningen är att pengarna ska betalas ut i februari.

Dadgostar menar att regeringen har svikit vallöften.

- Nu är det ett otillräckligt elprisstöd som kommer efter vintern. Hur ska pensionärerna klara sig?

Åkesson svarar och säger att han är osäker på vilken verklighet Dadgostar lever i.

- Det ekonomiska läget är väldigt, väldigt osäkert och att då elda på ekonomin på det sättet vänsterpartiet vill göra är inte rätt metod, säger han.

Nu har det blivit dags för kvällen sista ämne. Nu ska det diskuteras hushållens ekonomi och först ut i duell är Åkesson(SD) och Dadgostar(V)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bolund (MP): "Jag vill gratulera Jimmie Åkesson"

Miljöpartiets Per Bolund menar att regeringens politik leder till ökade utsläpp och minskade möjligheter att nå klimatmålen.

- Jag vill gratulera Jimmie Åkesson till att ha fått igenom hela Sverigedemokraternas klimatpolitik, vilket är ingen klimatpolitik, säger han.

- Det här är en regering som gör emot vad alla experter säger.

Ebba Busch (KD) delar inte denna bild. Vi lägger inte ner några departement, tvärtom så sätts "klimat före näring", säger hon. - Vi gör som era gröna kollegor i Tyskland. Vi lägger ihop miljö, klimat och näringsindustrin.

Debattämnena

Migrationen:

Annie Lööf (C) – Johan Pehrson (L)

Välfärden:

Ebba Busch (KD) – Per Bolund (MP)

Klimatet:

Ulf Kristersson (M) – Magdalena Andersson (S)

Hushållens ekonomi:

Jimmie Åkesson (SD) – Nooshi Dadgostar (V)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.