Apotekstjänst startade 2012 med affärsidén dosfördelade läkemedel. Apotekstjänst fick i uppdrag att leverera medicin i påsar till närmare 90 000 patienter i sammanlagt nio landsting.
Men verksamheten drabbades av stora problem redan från start. Bolaget missade att skicka ut medicinpåsar i rätt tid, och patienter fick läkemedelslistor som berörde helt andra personer.
”Det värsta jag varit med om”
En av de vårdansvariga som slog larm var läkaren Anna Holst vid vårdcentralen Backa.
– Det är det värsta jag varit med om i min karriär ur patientsäkerhetssynpunkt. Det hade kunnat ske dödsfall, sa hon till SVT Nyheter i augusti 2013.
Men Apotekstjänst försvarade sig.
– Det är klart att vi gjort ett och annat fel. Men i princip har vi inga stora kvalitetsproblem, sa bolagets dåvarande styrelseordförande Gerard Versteegh.
Enligt honom berodde bristerna till stora delar på omständigheter utanför bolagets kontroll: en alltför snabb omreglering av marknaden och problem med IT-system.
Samma försvar framförde bolaget när man granskades av Inspektionen för vård och omsorg, som ändå 2014 slog fast att Apotekstjänst saknat ett ledningssystem och en egenkontroll av det slag som krävs när man jobbar med hälso- och sjukvård. ”IVO är mycket kritisk till dessa brister”, hette det.
”Saknar erfarenhet”
2013 fick Apotekstjänst också ekonomiska problem, och inför hotet om inställda leveranser valde flera regioner att ge företaget omfattande förskott, något som enligt Konkurrensverket bröt mot lagen.
Kritiska konkurrenter framhöll redan då att Apotekstjänst som ny aktör saknade erfarenhet. Den kritiken återkom i fjol när Apotekstjänst vann det uppdrag som nu står i fokus: distribution av sjukvårdsartiklar. I ett överklagande hävdade den förlorande konkurrenten Onemed att Apotekstjänst just saknade erfarenhet av den typen av verksamhet.
Men regionerna försvarade Apotekstjänst, och menade att det inte var någon ”avgörande skillnad i logistikhantering” mellan dosförpackade läkemedel och sjukvårdsmaterial. Domstolen avslog Onemeds överklagande och Apotekstjänst fick uppdraget.
SVT söker företrädare för Apotekstjänst. Bolagets vd Tomas Hilmo har i en skriftlig kommentar uppgivit att bolaget arbetar ”dygnet runt för att lösa den mycket bekymmersamma situationen /.../ Utöver detta har vi inget att kommunicera i nuläget.”