– De mest utsatta och fattiga drabbas oftast mest, och de tvingas fly för att rädda sig undan de följder som förändringar i klimatet för med sig, sade påve Franciskus under evenemanget i Malmö arena.
Han tog även upp läget i det svårt krigshärjade Syrien, och kanske gick det att skönja ett inlindat budskap till regimen, Bashar al-Assad och dess allierade.
– Vi ber om nåd för att de personer som ansvarar för detta lands framtid omvänder sig, sade påven i sitt tal.
Ny milstolpe i läkeprocessen
Det är inget vanligt besök, det som påven nu genomför i Sverige. Det har nu gått 500 år sedan reformationen, och såväl katoliker som lutheraner konstaterar nu att ett halvt årtusende präglat av infekterad konflikt passerat.
Sedan andra vatikankociliet på 1960-talet har dock någonting hänt. Lutherska världsförbundet och katolska kyrkan har, relativt dramatiskt, närmat sig varandra det senaste halvseklet och påvens besök i Sverige de här dagarna är en ny milstolpe i det arbete man enträget ägnar sig åt i förhoppning om att läka historiens sår.
– Vi tänker på detta minne (reformationen reds. anm.) med förnyad anda och är medvetna om att enheten kristna emellan behöver prioriteras, sade påven under evenemanget i Malmö sent på måndagseftermiddagen.
Lämnade Rom med SVT på planet
Den 79-årige Jorge Mario Bergoglio, även känd som påve Franciskus kan nu se tillbaka på en såväl historisk som mycket intensiv dag.
Vid åtta-tiden på morgonen gick han ombord på det flygplan som skulle ta honom till Sverige och Malmö. Med på hela flygresan fanns SVT:s korrespondent Kristina Kappelin som en av få svenska journalister.
Efter några handskakningar, välkomstord från statsminister Löfven, och vinkningar åt ett samlat pressuppbåd stövlade han mot den enkla personbil som kom att ta honom till Lund.
I Lund träffade påven det svenska kungaparet en kort stund, för att sedan inleda den ekumeniska gudstjänst som katolska kyrkan och lutherska världsförbundet höll gemensamt i Lunds domkyrka.
Mycket litet, eller rättare sagt ingenting alls, kom under dagen att handla om de frågor där protestanter och katoliker i västvärlden står mycket långt ifrån varandra.
Frågor om abort, kvinnors möjlighet att bli präster, skillsmässor och andra familjeetiska diskussioner lyste med sin frånvaro.
I dag var det just enighet som stod på agendan, något som följdes av alla inblandade – från ärkebiskop Antje Jackelén via biskop Anders Arborelius till lutherska värdsförbundets biskop Munib Younan och kardinal Kurt Koch.
Avslutade med ord om fred
En historisk dag på många sätt, den här typen av gemensamt uppmärksammande av reformationen har nämligen aldrig tidigare hållits.
Med största sannolikhet kommer en total enighet dröja, och det väldigt länge. Men i strävan efter att bli en enda kyrka har man helt klart tagit nya steg i samband med påvens besök i Skåne.
– Det vi ska ta med oss hem härifrån är löftet att varje dag göra något som sprider fred och försoning så att vi blir modiga och trogna vittnen för det kristna hoppet, sade påven som slutord i sitt tal.