Enligt det förslag som tagits fram i den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år, redan nästa år. Detta samtidigt som rätten att ha kvar sin anställning, den så kallade LAS-åldern, höjs från dagens 67 till 68 år.
– Vi ser en problematik i att människor som vill jobba kvar inte får det. Nu vill vi ge människor möjlighet att göra det, säger Mats Persson (L), ledamot i den pensionsgrupp som ligger bakom förslaget.
Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, leder gruppen.
– Du ska själv kunna bestämma när du vill gå i pension och vi ska ha en flexibilitet i det, säger hon till Sveriges radio Ekot.
– Men de flesta människor förstår också att i takt med att vi lever längre och pensionen ska räcka längre, så måste också pensionsåldrarna följa med på ett modernt sätt, säger hon.
Ytterligare höjning 2023
Tre år senare, år 2023, är det dags igen. Då höjs lägstaåldern för allmän pension ytterligare ett år till 63 år. Samtidigt höjs gränsen för garantipension från dagens 65 till 66 år, samt rätten att ha kvar sin anställning som då blir 69 år.
Ytterligare tre år senare, 2026, höjs gränserna för både allmänpension och garantipension med ännu ett år, till 64 respektive 67 år.
Orsaken, skriver regeringen i ett pressmeddelande, är att svenskarna lever ett allt längre och friskare liv.