Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är Sverige ett föredöme när det gäller pensionsfondernas placeringar.
– Vi har nyligen satt världens hårdaste regelverk på plats när det gäller att investera föredömligt och på ett hållbart sätt. Där är det många länder som tittar på Sverige och är imponerade av vad vi gjort, säger han.
”Inget som utesluter kinesiska bolag”
Nu anser din regeringskollega, digitaliseringsminister Anders Ygeman, indirekt att bolag som ZTE utgör en säkerhetsrisk för Sverige. Samtidigt investerar AP-fonderna, som sorterar under dig, i just det bolaget. Pratar inte du med Anders Ygeman?
– När det gäller investeringar i svensk digital infrastruktur måste vi väga in svenska säkerhetsintressen och säkerhetsrisker. Och det är också det som görs nu när det gäller auktionen av 5G-licenser. Däremot, när det gäller investeringar på den globala marknaden är kraven som vi ställer på AP-fonderna att de ska investera föredömligt och investera i linje med internationella konventioner som Sverige ställer sig bakom. Där finns det inget som utesluter kinesiska bolag eller liknande, utan man får göra bedömningen från fall till fall. Det är inget som jag som minister kan göra, säger Per Bolund.
”Granska hur den här tekniken används”
Per Bolund säger att han inte kan kommentera enskilda bolag. Han säger dock att det inte finns några skäl att vara principiellt negativ till att investera i teknikbolag.
– Det handlar också om att det ska finnas en trygghet i våra pensioner. Om att de ska vara så placerade att de kan ge mervärde och en bättre avkastning. Där är ju investeringar i teknik inte på något sätt fel, utan man måste i så fall granska hur den här tekniken används och vilken inriktning den har just för att det är komplicerade frågor. Och det är AP-fonderna som har ansvar för de enskilda placeringarna, säger han.