Vårdbolaget Humana har drabbats av dataintrång. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Personuppgifter har läckt efter it-angrepp mot Humana

Uppdaterad
Publicerad

Personuppgifter från vård- och omsorgsbolaget Humana har läckt ut efter en it-attack. Intrånget upptäcktes i förra veckan.

”En begränsad mängd av Humanas egendom har blivit stulen under intrånget. Informationen inkluderar personuppgifter. Utredning av omfattningen för datastölden pågår”, skriver Humana i ett pressmeddelande.

Intrånget i företagets fil-arkiv upptäcktes via interna säkerhetssystem i slutet på förra veckan.

– Vi har vidtagit ett antal åtgärder för att förhindra ytterligare intrång, mer kan jag inte säga just nu, säger Patrik Silverudd, presschef på Humana till Dagens Industri.

Händelsen är anmäld till polismyndigheten och integritetsmyndigheten. Enligt Humana ska det inte finnas någon risk för större störningar i verksamheten.

Humana miste i början av februari tillståndet att bedriva bland annat personlig assistans och hemtjänst på grund av  ”bristande seriositet och arbetsgivaransvar”, enligt IVO. Humana har överklagat beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.