Via danska kablar så har NSA kunnat spionera på ledande politiker och höga tjänstemän i Sverige, det kan SVT Nyheter avslöja tillsammans med Danmarks Radio, NRK, NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde.
Informationen om avlyssningen nådde försvarsminister Peter Hultqvist först förra torsdagen, när han fick frågor om informationen från SVT:s reporter.
– Så fort jag fick kunskap om att uppgifterna fanns så tog jag kontakt med den danska ministern. Jag tror vår signal till den danska regeringen har gått fram. Det danskarna har meddelat är att det är oacceptabelt med avlyssning av allierade. Vi har på tjänstemannanivå också varit i kontakt med Tyskland, Frankrike och USA, säger försvarsminister Peter Hultqvist i söndagens Agenda.
Danska kollegan visste – men sa inget
Enligt avslöjandet så ska Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) vetat om uppgifterna redan förra sommaren, men inte informerat sin svenske kollega Peter Hultqvist. Något han får fråga om i söndagens Agenda:
Borde din danska kollega ha informerat dig så fort hon fick kunskapen?
– Ställ den frågan till den danska sidan, svarar försvarsministern.
”Frågor som omfattas av sekretess”
Även Sverige samarbetar med USA när det kommer till underrättelse.
– Det är inget konstigt att vi samarbetar med USA. Vi har ett etablerat underrättelsesamarbete med USA. Det är inget man behöver dölja.
Men har då regeringen koll på vilka USA avlyssnar med de svenska kablarna?
– Nu kommer vi in på frågor som omfattas av sekretess. Men vi bedriver inte verksamhet riktat mot andra länder i Norden. Vi bedriver inte någon aktivitet riktad mot danska eller norska politiker, svarar Peter Hultqvist.
Ska vi lita på dig på samma sätt som danskarna skulle lyssna på sin regering?
– Det här är inget som hanteras med vänster hand och som inte tas på allvar.
– Sker det misstag och det kommer fram ska man givetvis åtgärda det, svarar försvarsminister Peter Hultqvist.
Linde: Prioritet att få klarhet
Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i en kommentar till SVT Nyheter:
”Försvarsministern och jag har en fortlöpande kontakt om frågan, som naturligtvis också har viktiga utrikespolitiska dimensioner. Regeringens första prioritet nu är att få klarhet i vad som inträffat.”