”Vi förväntar oss full transparens”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron angående uppgifterna om spionage. Foto: TT

Macron och Merkel om spionskandalen: Oacceptabelt mellan allierade

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp spionerat på ledande politiker och höga tjänstemän i flera länder, bland dem Sverige, Tyskland och Frankrike. Nu reagerar Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, och Frankrikes president, Emmanuel Macron.

– Vi förväntar oss full transparens, säger Macron.

Uppgifterna framkommer i en hemlig utredning med kodnamnet ”Operation Dunhammer” inom danska Forsvarets Efteretningstjeneste (FE). Utredningen har analyserat NSA:s övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Avslöjandet, som tagits fram av SVT Nyheter tillsammans med Danmarks Radio, NRK, NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde, bygger på information från nio olika källor som alla haft tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten. Alla uppgifter är bekräftade av flera av varandra oberoende källor. Majoriteten av källorna bekräftar för Danmarks Radio att namngivna svenska politiker och höga tjänstemän var ett mål för spionaget.

USA och Danmark i spionskandal

Inväntar svar från Danmark och USA

Men även Norge, Tyskland och Frankrike har drabbats. Nu reagerar både Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, och Frankrikes president, Emmanuel Macron.

– Spionage är självklart inte acceptabelt mellan allierade. Ännu mindre mellan allierade och europeiska partners, säger Macron, och fortsätter:

-  Det finns inget utrymme för misstänksamhet mellan oss. Därför förväntar vi oss full transparens. Vi har bett våra danska och amerikanska partner att förse oss med all information som gäller avslöjandena och tidigare händelser. Vi inväntar dessa svar.

Ser god grund för relationer

Angela Merkel instämmer i Macrons uttalande om att spionage är oacceptabelt men säger sig också vara nöjd med hur danska politiker nu hanterar frågan.

– Jag är lättad att den danska regeringen, försvarsministern, väldigt tydligt har sagt vad hon tycker om dessa saker och utifrån det ser jag en god grund, inte enbart för att förtydliga saker, men för att verkligen bygga upp en förtroendefull relation, säger hon.

Spionskandalen i korthet

2014 drog dåvarande danska underrättelsetjänstens chef igång en hemlig och känslig intern utredning som bara några få personer kände till. Gruppen bestod av fyra av underrättelsens hackare och analytiker som i största hemlighet undersökte om NSA utnyttjat det dansk-amerikanska spionsystemet XKeyscore som fanns installerat på FE:s bas på Amager till att spionera på mål i Danmark och på Danmarks närmaste grannländer. Utredningen fick kodnamnet “Dunhammer” som betyder ”kaveldun” på svenska. 

”Dunhammer” blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning. Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på svenska politiker. Först fem år senare, tack vare en visselblåsare, landade utredningen på danska försvarsministerns bord. Danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade sedan flera personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag. 

Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark. På så sätt har NSA kunnat uppsnappa allt från SMS till telefonsamtal och internettrafik. Det handlar om sökningar, chattar och meddelandetjänster från centrala politiker och tjänstemän i Danmarks närmaste grannländer. Rapporten bygger på stickprov från åren 2012 och 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA och Danmark i spionskandal

Mer i ämnet