Vad har hänt?
Söndagen den 30:de maj avslöjade SVT tillsammans med Danmarks Radio, NRK, WDR, NDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde att amerikanska underrättelsetjänsten NSA med hjälp av Danmark spionerat på ledande politiker och tjänstemän i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike.
Varifrån kommer uppgifterna?
Uppgifterna kommer från en hemlig utredning och internrapport med kodnamn “Dunhammer” som har analyserat åren 2012 och 2014. Utredningen är gjord inom danska underrättelsetjänsten Forsvarets Efteretningstjeneste (FE).
Danmarks Radio har under en längre period haft kontakt med nio, av varandra oberoende, källor som har haft tillgång till säkerhetsklassade uppgifter från danska underrättelsetjänsten.
Vad visste Danmarks regering?
I augusti i fjol fick Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) rapporten Dunhammer på sitt bord. I november hade Trine Bramsen kontakt med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) som ställt frågor efter att SVT och Danmarks Radio avslöjat att NSA via Danmark spionerat på försvarskoncernen SAAB. Hon berättade inte då att NSA med dansk hjälp även spionerat på svenska politiker.
Hur har Sveriges regering reagerat?
Försvarsminister Peter Hultqvist säger att han första gången hörde talas om spionaget mot svenska politiker när SVT frågade och informerade honom om uppgifterna den 20 maj.
Efter han blev informerad tog han åter kontakt med den danska försvarsministern Trine Bramsen.
” Vi har krävt full information om de här sakerna som rör svenska medborgare, svenska företag, svenska intressen. Och nu får vi se hur det politiska svaret blir från dansk sida”, sade han till SVT 28 maj. Danmarks regering har ännu inte svarat på frågorna.
Hur regerar de andra avlyssnade ländernas regeringar?
Frankrikes president Emmanuel Macron säger att ”Spionage är självklart inte acceptabelt mellan allierade”. Tyskland förbundskansler Angela Merkel säger att hon har samma kritiska inställning nu som hon hade när det även 2013 avslöjades att NSA avlyssnat henne. Norges statsminister Erna Solberg säger att spionaget är ”oacceptabelt”.
Vad händer nu?
Nu väntar alla på att Danmarks regering ska offentliggöra vem NSA har spionerat på och när. Hittills har informationen från den danska regeringen varit mycket knapphändig.